Sumber Foto Hiasan : Sinar Harian

 

Keputusan pembukaan semula kampus kepada warga Institut Pengajian Tinggi (IPT) termasuk pelajar dan pegawainya telah diumumkan sebentar tadi oleh Menteri Pengajian Tinggi, YB Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad.

Ini setelah mengambil kira sesi libat urus bersama-sama Majlis Keselamatan Negara (MKN), Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) pengurusan Institut Pengajian Tinggi (IPT) yang terdiri daripada Naib-Naib Canselor, Timbalan-Timbalan Naib Canselor dan wakil-wakil persatuan Institut Pengajian Tinggi Swasta (IPTS) serta Majlis Perwakilan Pelajar (MPP).

Pelajar IPT Pulang Kampus Bermula 15 Oktober, Yuran Dikurangkan 20% – KPT

“Sukacita saya mengumumkan bahawa Kementerian Pengajian Tinggi akan melaksanakan kemasukan pelajar secara fizikal ke kampus secara berperingkat seperti mana yang diluluskan oleh MKN.

“Proses ini akan dijalankan bermula 15 Oktober 2021. Kemasukan pelajar yang lengkap divaksin di IPT ini melibatkan semua kategori pelajar dan semua fasa Pelan Pemulihan Negara (PPN) di mana keutamaan diberikan kepada pelajar berkeperluan,” jelasnya.

Kemasukan semula ke kampus ini hanyalah bagi warga IPT (termasuk pelajar, staf akademik dan staf bukan akademik) yang telah mendapat dua dos suntikan vaksin lengkap dan TELAH melepasi tempoh keberkesanan selepas divaksin.

Bagaimana pula dengan pelajar yang tidak boleh divaksin atas faktor kesihatan?

“Mereka diminta untuk menghubungi IPT masing-masing untuk penyelarasan,” katanya. Harus diingat juga ya, proses kemasukan semula ini masih tertakluk kepada kapasiti IPT demi mematuhi SOP yang ditetapkan.

Ia akan menggunakan SOP sektor pengajian tinggi dan pengoperasian IPT demi mewujudkan persekitaran Fasa 4 PPN di dalam kampus. Ini terutamanya bagi proses keluar-masuk kampus.

*

Dapatkan Vaksinasi Lengkap

Berita baik bagi pelajar yang masih belum divaksin.

Korang akan diberikan kemudahan mendapatkan vaksinasi lengkap sebelum kampus dibuka menerusi inisiatif VACC2Campus yang dilakukan oleh KPT dengan kerjasama Badan Bertindak Imunisasi COVID-19 (CITF). Ia dijangka keseluruhan warga IPT (pelajar dan kakitangan) yang layak akan 100 peratus mendapat dos lengkap selewat-lewatnya pada akhir Oktober 2021.

IKLAN

Kini, warga IPT boleh mendapatkan vaksin secara ‘walk-in’ di Pusat Penerimaan Vaksin (PPV) dengan membawa kad pengenalan dan kad pelajar/kad pekerja. Bagi pelajar baharu, korang diminta membawa surat tawaran ke IPT tersebut dan kad pengenalan atau pasport.

*

Cara Pergerakan Pulang Ke Kampus

Timbul juga persoalan mengenai pergerakan besar apabila pelajar sudah dibenarkan pulang ke kampus nanti. Jangan risau, kemasukan akan dilakukan secara berperingkat dari tarikh 15 Oktober mengikut jadual yang ditentukan oleh IPT sendiri mengikut kalendar pendidikan.

Pelajar IPT Pulang Kampus Bermula 15 Oktober, Yuran Dikurangkan 20% – KPT

Untuk pergerakan masuk, pelajar diberikan beberapa pilihan pergerakan iaitu :

1. Menggunakan kenderaan sendiri

2. Dihantar oleh ibu bapa atau penjaga yang telah lengkap 2 dos vaksin

3. Menggunakan pengangkutan udara

4. Menggunakan kenderaan mengikut kapasiti (seperti teksi dan servis e-hailing) di mana pemandu dan penumpang telah lengkap 2 dos vaksin

IKLAN

Bagi pelajar yang akan ke IPT di Semenanjung Malaysia, mereka hanya perlu membawa surat kebenaran kembali ke kampus yang dikeluarkan oleh IPT.

Bagi pelajar yang akan ke IPT di Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan pula, mereka perlu membawa surat kebenaran kembali ke kampus yang dikeluarkan oleh IPT dan surat kebenaran rentas daerah atau negeri daripada PDRM.

Mereka juga tertakluk kepada SOP yang dikuatkuasakan kerajaan negeri seperti perlaksanaan kuarantin dan ujian Swab RT-PCR. KPT mengambil kira kos ujian ini, lalu ia akan diberikan secara percuma kepada warga IPT tersebut di klinik-klinik kesihatan kerajaan.

Pelajar IPT Pulang Kampus Bermula 15 Oktober, Yuran Dikurangkan 20% – KPT

Pelajar antarabangsa juga tidak terkecuali daripada dibenarkan masuk; asalkan mereka terdiri daripada tiga kategori berikut :

1. Warganegara United Kingdom (UK)

2. Pelajar antarabangsa yang mengikuti program Mobiliti dan Edutourism

3. Tanggungan yang sah bagi pelajar antarabangsa yang ingin membawa keluarga bersama ke negara ini.

IKLAN

Itupun, mereka perlu berdaftar dengan pihak Education Malaysia Global Services (EMGS) sebelum dibenarkan masuk ke Malaysia oleh Jabatan Imigresen Malaysia. Mereka juga perlulah menjalani ujian Swab RT-PCR sebelum ke sini dan menjalani saringan kesihatan serta kuarantin di lokasi yang ditetapkan sebaik saja tiba di Malaysia.

*

Langkah Berhati-Hati

Dalam pada itu, aktiviti melibatkan kerja berkumpulan di makmal, bengkel, studio dan penyelidikan akan dibenarkan berpandukan SOP.

Pelajar IPT Pulang Kampus Bermula 15 Oktober, Yuran Dikurangkan 20% – KPT
Universiti Teknologi MARA

REMAJA tahu akan ada ramai pihak yang masih risau dengan risiko penularan wabak COVID-19 di kampus. Justeru, KPT menetapkan supaya setiap IPT menyediakan pusat pengasingan di IPT masing-masing bagi menguruskan kes-kes bergejala atau jangkitan.

Tambah beliau, pihak IPT juga digalakkan untuk memberikan kit ujian kendiri COVID-19 kepada pelajar yang telah kembali ke kampus.

*

Pengurangan Yuran

Tiba ke pengumuman paling dinanti-nantikan pelajar IPT di seluruh negara apabila Dr Noraini mengesahkan pengurangan yuran sebanyak 20 peratus kepada semua pelajar warganegara di Universiti Awam bagi Semester 1 sesi 2021/2022.

Ia dijangka akan memanfaatkan seramai 555,340 orang pelajar dengan nilai RM175 juta di bawah inisiatif KPT Prihatin. KPT juga akan memberikan program berkaitan kesihatan mental dan perkhidmatan kaunseling bagi warga IPT yang memerlukannya.

Pelajar IPT Pulang Kampus Bermula 15 Oktober, Yuran Dikurangkan 20% – KPT
Universiti Malaya

REMAJA berharap agar kemasukan semula warga IPT ke kampus ini akan berjalan lancar. Bagi korang yang mempunyai pertanyaan bolehlah menghubungi pegawai penyelaras di IPT masing-masing di samping menyemak laman web KPT.

Korang juga boleh menghubungi bilik gerakan COVID-19 KPT di talian yang beroperasi selama 24 jam. (03-8870 6777 / 6949 / 6623 / 6628)

Ikuti pengumuman penuh Menteri Pengajian Tinggi, YB Datuk Seri Dr. Noraini Ahmad di bawah :

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI