Hari ini, dua perempuan pasangan lesbian menjalani hukuman sebat enam kali di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu selepas didapati bersalah melakukan hubungan sejenis dalam kereta pada April lalu.

Terdahulu tertuduh berusia 22 dan 32 tahun, yang didakwa mengikut Seksyen 30 Enakmen Kesalahan Jenayah Syariah (Takzir) (Terengganu) 2001 yang dibaca bersama Seksyen 59 (1) enakmen yang sama kerana musahaqah, mengaku salah di Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu.

Mengikut pertuduhan, mereka didakwa cuba melakukan perhubungan seks di dalam kereta di Dataran Arena Square, Dungun, 1.50 tengah hari, pada 8 April lalu.

Hukuman terhadap pasangan “kekasih” ini sepatutnya dilakukan lebih awal sebelum ini namun ditangguhkan kerana masalah teknikal. Dalam penghakiman 28 Ogos lalu, Pendaftar Mahkamah Tinggi Syariah Kuala Terengganu, Nurul Huda Abdul Rahman berkata, hukuman enam sebatan yang diperintah terhadap pasangan terbabit terpaksa ditangguhkan susulan isu teknikal membabitkan pihak yang menjalankan hukuman. (Sumber Harian Metro)

Pada masa sama, Nurul Huda menasihatkan pasangan itu supaya hadir seawal 10 pagi iaitu sebelum hukuman dijalankan (3 September).

Pasangan Lesbian Lakukan Hubungan Intim Disebat 6 Kali, Sama Seperti Di 2 Negara Islam Lain?
Pasangan lesbian menjalani hukuman sebat hari ini selepas hukuman ditangguhkan sebelum ini. Kredit gambar Harian Metro

Mungkin pertama kali di Malaysia melibatkan pasangan lesbian, hukuman sebat ke atas pasangan Lesbian Gay Biseksual & Trangender  (LGBT) ini sebenarnya adalah isu yang sudah biasa dilakukan di beberapa buah negara atau daerah seperti Acheh, Brunei, dan Arab Saudi.

IKLAN

REMAJA senaraikan kes-kes sebat melibatkan pasangan LGBT yang pernah terjadi dan bagaimana undang-undang syariah itu adalah acuan terbaik dalam membentuk hati golongan yang “tersasar” dari landasan agama.

Pasangan Lesbian Lakukan Hubungan Intim Disebat 6 Kali, Sama Seperti Di 2 Negara Islam Lain?
Gay ini adalah pasangan pertama disebat di Acheh pada 2017. Kena 83 sebatan setiap seorang

Kes 1

Gay disebat 83 kali
Polis agama di Indonesia menyebat dua lelaki kerana seks dengan 83 sebatan ke atas mereka di hadapan orang ramai  yang menyaksikan pelaksanaan hukuman yang diarahkan oleh mahkamah syariah. Selepas menguatkuasa undang-undang Islam di daerahnya mulai 2014, Acheh dikatakan mula melaksanakan hukuman itu tiga tahun kemudian dengan pasangan berusia 23 tahun dan 20 tahun adalah pertama disebat di khalayak ramai.

Apa reaksi orang ramai? Ramai yang bersorak dan merakamkan perbuatan tersebut sehingga viral di media sosial. Lebih 1000 orang hadir dan semua bersorak di sebalik teriakan kesakitan lelaki yang disebat. Kes ini tidak habis begitu sahaja biar mendapat tentangan dari Human Right yang menyifatkan undang-undang ini agak kejam dan bersifat memalukan!

IKLAN
Pasangan Lesbian Lakukan Hubungan Intim Disebat 6 Kali, Sama Seperti Di 2 Negara Islam Lain?
Rakan2 yang menyaksikan pasangan gay ini bernikah di Arab Saudi turut ditangkap pihak polis kerana bersubahat

Pasangan gay “nikah” kena tangkap di Arab Saudi

Awal tahun ini, kesemua tetamu yang menghadiri satu majlis pernikahan pasangan gay di Arab Saudi ditangkap pihak berkuasa selepas video itu viral di media sosial. Dalam video itu memaparkan pengantin lelaki berjalan menuju ke pengantin perempuan sambil tetamu menabur sesuatu (seperti kertas). Akibatnya mereka dikenal pasti dan ditangkap.

Arab Saudi sememangnya tegas dalam undang-undang Islam mengenai isu melibatkan LGBT ini. Tidak terkecuali Brunei yang turut mengamalkan hukum hudud di negara mereka sebagai penegak syiar Islam.

Di sebalik isu sebat melibatkan pasangan lesbian ini, carian REMAJA mendapati Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) mengecam keputusan Mahkamah Syariah Terengganu pada 12 Ogos 2018 yang menjatuhkan hukuman enam sebatan masing-masing kepada dua wanita serta denda sejumlah RM3,300  kerana cuba melakukan hubungan sejenis di Dungun.

IKLAN

“Hukuman sebegitu adalah menghina, merendahkan dan seolah-olah suatu usaha tindakan memalukan wanita-wanita itu dan keluarga mereka.

“Ia sekali gus bertentangan dengan nilai martabat manusia, dan tidak selari dengan komitmen menjaga maruah seseorang seperti yang dianjurkan dalam setiap agama,” ujar Pengerusi Suhakam Tan Sri Razali ismail dalam satu kenyataan hari ini.

Suhakam juga menegaskan, hukuman sebat dalam keadaan apapun melanggar  larangan mutlak penyeksaan dan hukuman kejam, tidak berperikemanusiaan atau menghina di bawah undang-undang antarabangsa.

Apa kata korang? Adakah hukuman sebat ini benar-benar memberi pengajaran atau boleh menginsafkan?

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI