Berita baik buat rakyat Malaysia, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob telah melancarkan Pas Keluarga Malaysia, iaitu pas perjalanan yang membolehkan setiap keluarga warga Malaysia seramai empat orang dalam satu kumpulan menikmati perjalanan satu hari tanpa had pada hari Sabtu, Ahad dan cuti umum.
Apa yang menariknya, ia dijual dengan harga RM15 dan akan mula dijual pada 1 Disember depan. Ini bermakna setiap orang di dalam kumpulan ini hanya membayar RM3.7 untuk menggunakan perkhidmatan LRT, MRT, Monorel dan BRT di bawah tanah kendalian Rapid KL sepanjang hari.
Inisiatif pengenalan Pas Keluarga Malaysia ini bertujuan menggalakkan keluarga Malaysia beriadah, bersiar-siar dan menghabiskan masa berkualiti dengan orang tersayang.
IKLAN
Mereka juga boleh mengunjungi pusat-pusat beli belah atau tempat-tempat menarik yang terdapat di sekitar jaringan pengangkutan awam di Kuala Lumpur dan Selangor.
Wah, nampaknya Pas Keluarga Malaysia ini memang berbaloi digunakan bagi tujuah riadah hujung minggu. Lebih menjimatkan kerana penggunaannya tanpa had untuk sehari kan. Kalau nak keluar nanti guna sahaja pengangkutan awam okay?
IKLAN
**
IKLAN
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Siapa setiap kali sarapan mesti kena ambil roti bakar? Roti yang dibakar agar garing dan rangup, atasnya diletakkan peanut butter, almond butter, garlic butter, hirisan pisang atau apa sahaja buahan mengikut cita rasa masing-masing. Memang lazat sekali!
Malah, roti bakar antara makanan paling mudah didapati, dimakan dan disediakan. Ia juga amat sedap dan boleh dijadikan makanan tak kira waktu sebagai sarapan, makan tengahari mahupun malam. Ada daripada menggantikan nasi dengan roti kerana percaya ia lebih menyihatkan dan dapat menjaga bentuk badan.
Tapi awas, pengemar roti bakar juga perlu berhati-hati kerana telah wujud kajian yang mengatakan bahawa menu ini sebenarnya tidak sihat ekoran wujud bahaya tersembunyi di dalam pembakar roti itu sendiri dan anda wajar waspada.
Kenapa ada pakar kata roti bakar tidak sihat?
Menurut British Food Standards Agency (BFSA), anda perlu berfikir lebih daripada sekali sebelum makan roti yang telah dibakar kerana ia mungkin agak berbahaya terhadap kesihatan.
Berikut adalah antara sebab roti bakar itu mungkin tidak sesihat seperti yang anda sangka:
Kewujudan bahan kimia bahaya
Ini kerana pembakar roti itu sendiri boleh mengeluarkan akrilamida – bahan kimia yang terhasil daripada makanan berkanji apabila dimasak pada suhu panas dan tempoh lama.
Salah satu contoh makanan berkanji tersebut adalah roti. Dalam erti kata lebih mudah, roti yang dibakar pada suhu panas dan tempoh lama akan jadi punca akrilamida ini wujud.
Pun begitu, bahan kimia ini hanya akan mendatangkan ancaman berbahaya pada tahap kesihatan individu apabila ia masuk ke dalam tubuh badan dalam jumlah yang sangat besar.
Apabila roti itu dibakar sehingga berubah warna gelap lagi hitam, wujud risiko di mana ia akan menghasilkan serpihan bahan kimia berbahaya yakni neurotoksin serta karsinogen yang sekali gus boleh jadi punca kondisi kanser.
Kemalangan di dapur rumah
Tidak hanya itu, individu juga mungkin terlupa bahawa pembakar roti itu juga boleh membawa kepada kemalangan di dapur rumah dalam bentuk kebakaran jika wujud kerosakan.
Ketahuilah bahawa alat ini juga boleh rosak di mana ia tidak tertutup secara automatik yang akan jadi punca overheat. Kesannya, ia boleh terbakar dan membahayakan seisi rumah.
Lupakan roti di dalam ketuhar itu kerana situasi ini bukan hanya boleh mengakibatkan kebakaran yang kecil malah besar. Bertindak segera untuk mengelakkan diri daripada kemalangan.
Apa yang anda boleh lakukan adalah dengan segera menutup suis dan mencabut plug jika ia jenis elektrik. Apabila ia telah rosak, jangan pula anda menggunakannya sekali lagi kerana kejadian itu boleh berlaku berulang kali.
Membakar roti dengan cara sihat lagi selamat!
BFSA juga telah menjalankan kempen Go for Gold yang menyarankan individu hanya bakar dan makan roti yang berwarna keemasan sahaja kerana ia akan dapat mengurangkan risiko kewujudan bahan kimia berbahaya.
Ini bermakna anda masih boleh membakar roti namun ia tidak boleh jika terlalu garing dengan karakteristik yang terlalu gelap dan hitam untuk mengelakkan kewujudan akrilamida.
Dalam pada itu, sentiasa periksa dan selenggara pembakar roti di dapur anda untuk memastikan alat itu masih dalam keadaan yang bagus sebelum menggunakan dan membakar roti.
Kesimpulannya, nak makan roti bakar boleh tapi pastikan tidak dibakar pada suhu panas dan tempoh lama! Pastikan pembakar roti anda itu juga tidak rosak ya?
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Sebelum ini terdapat banyak produk kosmetik yang diharamkan penjualannya kerana mengandungi racun berbahaya. Terbaru, perkongsian seorang doktor dilaman sosialnya ini mengejutkan masyarakat.
Manakan tidak, ‘camphor’ atau kapur barus merupakan bahan yang banyak digunakan dalam produk sapuan yang selalu kita gunakan sejak dari kecil lagi. Bahan ini berfungsi baik untuk melegakan kesakitan, gatal, batuk dan selesema.
Namun, tahu tak sebenarnya produk yang mengandungi kapur barus ini dilaporkan TIDAK SESUAI digunakan untuk kanak-kanak yang berusia 2 tahun ke bawah.
Selain itu menurut perkongsian dari Public Health Malaysia menunjukkan, produk sebegini boleh mengakibatkan sawan dan bahaya untuk si kecil. Bahan dari kapur barus boleh menyerap masuk ke darah dengan pantas dan menyebabkan kesan toksik.
Menurut kajian penyelidik dari Kolej Perubatan Albert Einstein Universiti Yeshiva, kanak-kanak sangat terdedah pada kesan toksik kapur barus sebab ia mudah meresap melalui kulit dan membran mukus (mata, bibir, bahagian dalam hidung).
Antara produk yang mengandungi kapur barus adalah seperti berikut:
Minyak Cap Kapak
2. VapoRub
3. Mentholatum
4. Tiger Balm
5. Salonpas
6. Yoko Yoko
7. Minyak Angin Cap Lang
Apa pun produk yang diguna pada anak, biasakan diri untuk baca label. Dah besar baru tahu Camphor tu kapur barus rupanya…huhu
Bukan sahaja menu berbuka malah menu sahur pun kena fikir juga. Kalau ada ready to eat sambal tempe kan best? Yang ajaibnya sambal ini kalau makan dengan nasi putih sahaja pun sedap tau.
Jadi, memang sesuai sangat buat remaja, orang bujang dan juga student yang nak memasak menu sahur nanti. Resipi perkongsian daripada Sharinaz Redwan ini mudah dan sedap. Ikan bilis, tempe dan kacang elok bersalut perencah serta berkilat, tentu rangup diratah.
Jom tengok di bawah!
Bahan-Bahan Kering
6 peket tempe
2 cawan ikan bilis
500 gram kacang tanah
Bahan-bahan sambal
2 senduk cili kisar (cili kerinting pedas lagi ummph)
3 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 ketul gula kabung
4 keping asam keping
Garam secukupnya
Lebihan minyak menggoreng tempe
Cara penyediaan
Tempe dihiris nipis, goreng garing hingga rangup.
Ikan bilis dicuci dan digoreng bagi rapuh. Kalau goreng jadi lemau, masak dengan air fryer sebentar, insya-ALLAH ia akan rangup semula.
Kacang dicuci, ditoskan dan digoreng.
Tumis bahan kisar dengan gula kabung, asam keping sampai pecah minyak.
Tumis lama dengan api perlahan sehingga betul-betul garing.
Apabila sudah siap tutup api dan biarkan kejap.
Masukkan garam ke dalam sambal secukup rasa diikuti tempe, kacang bilis. Siappp! Sejukkan sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara.
*Untuk info, Tempe kaya dengan nutrisi protein di dalamnya dan dikatakan lebih berkualiti berbanding kacang soya kerana kadar protein yang larut dalam air akan mengakibatkan meningkatnya aktiviti enzim proteolitik.
Selamat mencuba dan selamat menyambut bulan Ramadan!
Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.
Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI. Download seeNI sekarang!
Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia tiada siapa yang tahu…
Pemain skuasy lelaki nombor satu negara, Ng Eain Yow mencipta sejarah tersendiri apabila menjuarai...