Tinggal 3 hari saja lagi sebelum rancangan Dewi Remaja 2018/2019 akan ke udara, dan kami tak sabar untuk menantikan apakah yang akan menemui penonton!

 

Tentunya, salah satu perkara yang paling dinanti-nantikan adalah bagaimana cara Top 12 finalis Dewi Remaja pada kali ini terpilih daripada beratus-ratus remaja yang hadir.

Penulis sendiri merasakan pemilihan finalis pada kali ini mewakili remaja perempuan yang ada di Malaysia. Bukan hanya yang berkulit cerah dipilih, bukan hanya yang kurus dan tinggi lampai layak sebagai finalis.

Salah seorang peserta yang berjaya menolak segala stereotaip ‘gadis perfect’ ini ialah Sherin Amiri. Bijak, cantik dan mempunyai kekuatan minda serta fizikal, Sherin merupakan pramugari bagi salah satu syarikat penerbangan antarabangsa sebelum menyertai Dewi Remaja.

 

“Orang Sekarang Boleh Terima Body Hourglass” – Sherin Amiri Ingin Ubah Stereotaip Gadis ‘Perfect’

 

“Saya lihat, stereotaip dunia terhadap rupa paras perempuan sudah banyak berubah. Dulu, hanya perempuan kurus dan tinggi lampai yang dijadikan sebagai role model atau ikon. Namun sekarang, ramai perempuan yang mempunyai bentuk badan curvaceous turut menerima peluang untuk maju ke depan.

IKLAN

“Saya sendiri dahulunya kurus. Cuma apabila memasuki usia 20-an, saya perasan fizikal badan saya mengalami perubahan seiring dengan usia. Yes, pada mulanya saya cuba untuk mengamalkan diet kerana tak biasa dengan bentuk badan sebegini.

“Tetapi apabila dah kurus, saya rasakan badan saya tak cantik. Since then, saya menjadi lebih yakin dengan bentuk curvaceous ini,” kata remaja berusia 23 tahun ini.

 

“Orang Sekarang Boleh Terima Body Hourglass” – Sherin Amiri Ingin Ubah Stereotaip Gadis ‘Perfect’
Sherin sewaktu di ujibakat hari pertama.

 

Bentuk badan jenis hourglass seperti Sherin kini menjadi dambaan perempuan seluruh dunia. Kalau tak, tak adalah followers selebriti seperti Kylie Jenner, Rihanna, Lana Condor (To All The Boys I’ve Loved Before) dan Ariel Winter meningkat naik.

“Cuma apabila seorang perempuan telah mencapai bentuk badan curvaceous, korang tak boleh berhenti di situ. Workout dan diet amat penting bagi menjaga bentuk badan.

IKLAN

“Sherin sendiri gemar ke gym setiap hari (jika ada masa). Sherin lakukan cardio circuit di atas treadmill selama 15-20 minit. Kemudian, mungkin rutin seperti angkat berat dan squat untuk jadikan badan lebih fit.

 

 

Apabila penulis melihat stail fesyen Sherin pula, dia selalu kelihatan cantik dan selesa dengan apa-apa jenis pakaian. Like, what is your tips girl!

“Itulah kelebihan bentuk hourglass, Sherin mudah memakai apa jua pakaian. Cuma tipnya, korang kena aware dengan potongan baju. Kalau skirt, pastikan ia di bawah lutut. Sneakers pula Sherin elakkan kerana kaki boleh kelihatan pendek.

IKLAN

“Heels sebaiknya berpotongan open toe, supaya ada ilusi kaki panjang. Perkara kecil je semua ni,” katanya yang sukakan sukan Muai Thai dan Kick Boxing.

 

“Orang Sekarang Boleh Terima Body Hourglass” – Sherin Amiri Ingin Ubah Stereotaip Gadis ‘Perfect’

 

Seperti penulis, Sherin juga tak sabar menantikan episod pertama Dewi Remaja 2018/2019 pada Ahad ini. “Pada waktu ujibakat, Sherin nervous juga kerana perlu berhadapan dengan juri profesional seperti Pak Nil.

“Tetapi Sherin yakinkan juga diri kerana tujuan Sherin di sini bukanlah untuk glamor je. Sherin di sini untuk menimba sebanyak mungkin pengalaman sehinggalah ke peringkat akhir, insyaAllah.”

 

“Orang Sekarang Boleh Terima Body Hourglass” – Sherin Amiri Ingin Ubah Stereotaip Gadis ‘Perfect’

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI