Merokok dan vaping di kalangan remaja semakin menjadi isu kesihatan yang serius di Malaysia.

Walaupun usaha berterusan dilakukan oleh kerajaan dan pelbagai organisasi untuk mengurangkan tabiat ini, statistik menunjukkan ia terus meningkat.

Rokok Dan Vaping Punca Lelaki Mati Pucuk, Nikotin Tingkat Risiko Tak Subur

Nikotin Dalam Rokok Dan Vaping Punca Ramai Lelaki ‘Mati Pucuk’

Tahukah anda perbuatan merokok atau ‘vaping’ turut berpotensi kepada masalah mati pucuk, tegas Dr Ahmad Samhan Awang.

Doktor kesihatan lelaki dari Him Wellness itu berkata, ini adalah kerana rokok dan vape mempunyai bahan nikotin yang boleh menyebabkan salur darah menjadi keras atau ‘Atherosclerosis.’

IKLAN

“Keadaan ini terjadi apabila salur darah sukar untuk mengembang dan menyebabkan darah sukar untuk mengalir dengan baik.

“Ini turut menyebabkan kesukaran mengalami ketegangan di bahagian zakar.

“Jadi inilah punca mengapa 40 peratus daripada mereka yang merokok atau ‘vaping’ terdedah kepada risiko mati pucuk,” kata Dr Ahmad Samhan

IKLAN
Nikotin Dalam Rokok Dan Vaping Punca Ramai Lelaki ‘Mati Pucuk’
Rokok Dan Vaping Punca Lelaki Mati Pucuk,

Menurut beliau, antara penyelidikan yang pernah dijalankan bagi mengkaji keabsahan perkara tersebut ialah kajian terbitan ‘American Journal of Preventive Medicine’.

Ia dilakukan sekumpulan penyelidik dari Universiti New York yang mendapati bahawa tabiat menghisap vape atau rokok elektronik boleh meningkatkan risiko mati pucuk sehingga dua kali ganda.

IKLAN

Kajian itu turut mendedahkan, lebih dua kali ganda lelaki sihat yang berusia antara 20 hingga 65 tahun yang menghisap vape setiap hari melaporkan mengalami masalah mati pucuk.

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti Telegram, Instagram dan TikTok rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI