Foto Via TikTok

Tidak dinafikan dalam kepesatan dunia media sosial masa kini, ramai yang berlumba-lumba mencipta nama menerusi media sosial seperti Instagram, Facebook, Youtube dan TikTok.

ARTIKEL BERKAITAN : “Budak Baru Nak Naik Tunjuk Bakat, Tak Perlu Ada Content Bodoh..” – Didie Alias

Ada yang tampil dengan kandungan yang positif namun ada juga yang tidak menghiraukan sensitiviti dan juga sanggup membahayakan diri. Asalkan dapat dan boleh menaikkan trafik pengunjung ke akaun media sosial masing-masing.

Netizen Puji Video TikTok Pemuda Ajak Sambung Ayat Al-Quran Dapat RM50. ‘Rare’ Dan Positif!

Baru-baru ini, seorang tahfiz dan personaliti TikTok bernama Abdul Qawiy tampil membuat cabaran yang dianggap ‘rare’ dan menarik.

Menerusi sebuah video tular di platform media sosial itu, ia menunjukkan Abdul Qawiy mengajak orang awam di tengah-tengah ibu negara menyambung bacaan surah-surah daripada kitab sucii Al-Quran. Sekiranya orang awam itu berjaya membaca sambungannya, dia akan menghadiahkan RM50 sebagai ganjaran.

IKLAN

Sejuk je hati dan telinga mereka yang menontonnya!

@abdqawiyaro sambung ayat Quran dapat rm50 🥰🫶🏼 @TVAlhijrah #quranrecitation #jomngajisikit ♬ original sound – Abdul Qawiy

Pada mulanya, seorang kanak-kanak lelaki cuba menyambung surah Al-A’la yang dibacakan tetapi tidak berjaya.

Kemudian, bapa kanak-kanak itu pula tampil menggantikan anaknya untuk menyambung surah berkenaan. Jika korang dengar betul-betul, bacaan Al-Quran pakcik tersebut memang lunak dan merdu.

IKLAN

Pada bahagian komen video yang telah meraih 2.5 juta tontonan setakat artikel ini ditulis,  orang ramai tampil melontarkan pendapat positif dan berharap agar ia diteruskan serta diperluaskan.

Netizen Puji Video TikTok Pemuda Ajak Sambung Ayat Al-Quran Dapat RM50. ‘Rare’ Dan Positif!

Personaliti di sebalik penghasilan konten memainkan peranan penting dalam dunia digital pada masa ini.

Penulis percaya, kandungan yang jelik mungkin mampu tular untuk jangka masa pendek namun ia tidak akan kekal relevan. Sebaliknya, kandungan bermanfaat, positif dan penuh informasi seperti ini mampu kekal sebagai kandungan yang sentiasa ingin ditonton.

IKLAN

Good job kepada pemuda ini. Moga-moga dia terus menghasilkan lebih banyak idea kreatif. yang bermanfaat kepada agama dan masyarakat.

BACA : Dari Graduan Kejuruteraan Ke Content Creator Berpengaruh, Ume Cikin Bukti Kejayaan Anak Muda Masa Kini

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.