Dalam kepesatan dunia media sosial masa kini, ramai yang mencuba mencipta nama menerusi media sosial seperti Instagram, Facebook dan TikTok. Ada yang tampil dengan kandungan yang positif namun ada juga yang tidak kurang menyerlahkan kandungan berbaur negatif asalkan boleh menaikkan trafik ke profil mereka.

Ada yang menghasilkan konten semata-mata mahu tular, mereka mengatakan bad marketing is still good marketing. Namun sejauh mana kita sebagai penonton mahu menerima konten negatif?

Penulis percaya konten yang jelik tidak akan kekal relevan sebaliknya yang bermanfaat penuh informasi mampu kekal sebagai kandungan yang sentiasa ingin ditonton.  Personaliti di sebalik penghasilan konten juga memainkan peranan penting.

Dari Graduan Kejuruteraan Ke Content Creator Berpengaruh, Ume Cikin Bukti Kejayaan Anak Muda Masa Kini
Kredit foto: Facebook Ume Cikin

Seperti wanita yang popular dengan gelaran Ume Cikin atau nama penuhnya Ume Nurashiekin M.Azhar, kandungan yang dipaparkan di media sosialnya cukup bersahaja dengan perkongsian-perkongsian resipi, cerita kembara, nasihat dan juga pelbagai lagi konten menarik. Sehingga kini dia sudah mengumpul lebih 139 ribu pengikut di Facebook dan 541 ribu pengikut di TikTok.

Merupakan graduan Kejuruteraan Pembuatan Robotik dan Automasi dari Universiti Teknikal Melaka (UTeM), dalam perkongsian di laman Facebooknya, dia pernah bekerja sebagai seorang kru restoran di sebuah restoran Jepun yang terletak di Aeon Kulai sekitar tahun 2017 sebelum berhijrah ke Kuala Lumpur kerana mendapat tawaran kerja di bawah Skim Latihan 1 Malaysia bersama Tenaga Nasional Berhad.

IKLAN

Dari Graduan Kejuruteraan Ke Content Creator Berpengaruh, Ume Cikin Bukti Kejayaan Anak Muda Masa Kini
Kredit foto: Melaka Hari Ini

Kini selesa bergelar Content Creator dan usahawan produk acar ikan masin, Ume baru-baru ini telah dianugerahkan gelaran Ikon Keusahawanan Pemasaran Digital Wanita sempena konvensyen Keusahawanan Teknikal Wanita (WTC) 2022 yang diadakan di Melaka. Anugerah tersebut telah disampaikan oleh Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Noraini Ahmad.

Dalam temu bual bersama media, Ume bercerita tentang bagaimana dia menggunakan kuasa media sosial yang membantu dirinya menjana pendapatan mencecah RM30 ribu sebulan.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN: Anak Malaysia Harumkan Nama Negara Di Persada Dunia. Cipta Rekod Baharu

Dari Graduan Kejuruteraan Ke Content Creator Berpengaruh, Ume Cikin Bukti Kejayaan Anak Muda Masa Kini
Acar ikan masin yang dihasilkan Ume.

“Platform itu sudah disediakan, kita yang kena corakkan mengikut apa yang kita mahukan. Memandangkan kita nak buat konten untuk orang ramai, jadi saya fikir, alang-alang nak buat, pada masa sama, saya boleh pasarkan produk yang bukan sahaja untuk jualan tetapi juga beri moral kepada orang ramai. Saya mahu orang yang menonton nampak nilainya, bukan sekadar konten kosong.

“Sebelum ini, saya hanya promosikan produk di Facebook dan Instagram, tapi macam slow, jadi saya cuba di TikTok pula. Mungkin hasil banyak berangan dan buat konsep seperti bercerita, penerimaan yang saya terima sangat baik,” ujar wanita yang petah berbicara ini.

IKLAN

Ume baru-baru ini menjadi bualan warganet apabila dia dipuji menjadi content creator yang bagus tanpa perlu menimbulkan kontroversi ataupun membuat aksi-aksi tidak senonoh untuk mengumpul pengikut.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI