Ramai peminat memuja artis yang mereka sukai. Masa yang sama mengagungkan dan mempercayai apa yang artis suarakan. Tidak hairanlah, ramai pengeluar atau peniaga suka mengambil artis sebagai jurucakap kerana yakin produk mereka boleh terjual dengan banyak.

Mungkin tidak pernah sedar  tentang isu makanan tambahan untuk bayi yang pernah kecoh suatu ketika dahulu, kali ini Neelofa telah mempromosikan satu produk menambah ketinggian pula. Biar memaklumkan bahawa senaman perlu dilakukan untuk membantu pertumbuhan seseorang tetapi artis kesayangan ramai ini mungkin tidak menyedari bahawa seseorang tidak mungkin bertambah ketinggiannya bila tulang sudah matang iaitu pada usia 19-21 tahun.

Selepas menyedari isu ini mula diperkatakan, Neelofa dikatakan telah memadamkan tweet berkenaan tetapi ia sempat di” capture” oleh segelintir peminatnya dan ianya mula tular sehingga mendapat perhatian dari para doktor yang arif mengenainya.

Baca pandangan dari doktor Kamarul Ariffin Nor Sadan yang secara ilmiah menerangkan bahawa ketinggian manusia akan mencapai tahap matang pada usia mencecah 19-21 tahun.

“Neelofa Dikecam Lagi”, Doktor Jelaskan Tulang Manusia Akan Berhenti Meninggi Bila Capai Usia 19-21 Tahun

 

IKLAN

“Neelofa Dikecam Lagi”, Doktor Jelaskan Tulang Manusia Akan Berhenti Meninggi Bila Capai Usia 19-21 Tahun

PUTIH, KURUS, & TINGGI : itulah definisi cantik pada mata masyarakat kita.

Oleh itu, permintaan untuk produk pemutih, kurus atau peninggi, amat rencam. Antara produk ketiga-tiga produk ini, peninggi adalah yang paling banyak memusykilkan.

IKLAN

Ada produk menjanjikan tambahan ketinggian tidak terikat pada umur pengguna. Hakikatnya, selepas umur 19-21 tahun, secara fisiologinya, ketinggian tubuh sudah tidak bertambah kerana tulang sudah matang dan tidak akan memanjang.

Ada produk menggambarkan kadar peninggian sebanyak 1 cm seminggu, dan penambahan maksimum sebanyak 5-15 cm. Ketika kanak-kanak pesat membesar, kadar peninggian pun hanya lebih kurang 1-1.5 cm sebulan.

Ada produk yang dakwa negara-negara Asia lain melihat penambahan ketinggian rakyatnya secara umum kerana meraka mengambil produk peninggi. Ini tak benar sama sekali.

IKLAN

Jika anda dah lebih 21 tahun, tak perlulah kiranya ambil apa-apa produk untuk tambah ketinggian. Tak membantu.

Cantik itu adalah bila tubuh kita sihat!

Dr. Kamarul Ariffin Nor Sadan
Unit Rehabilitasi Medtweetmy