Nak Duit Selamat Daripada Kena Tipu? Ini 5 Masalah iPhone Yang Korang Kena Tahu

1073

Antara masalah yang sering buat ramai orang pening adalah bila handphone buat hal. Jangan kata sehari, baru tiga jam telefon tak berfungsi pun dah rasa macam hidup tak keruan. Hiks!

Sudahnya, nak cepat sangat handphone tu okay, ramai yang terus membabi buta hantar ke kedai untuk dibaiki sampaikan ada yang diambil kesempatan kerana tidak tahu apa-apa tentang telefon bimbit.

Daripada korang boleh jimat duit, terus kena tipu beratus ringgit oleh tukang repair handphone tu.

Untuk mengelakkan kejadian ini berlaku, satu perkongsian yang telah dibuat sendiri oleh Man.Roux yang berpengalaman sebagai si pembaiki iPhone.

Berikut ada 5 situasi sebenar yang korang kena tahu sebelum kena tipu hidup-hidup di kedai baiki telefon bimbit, khasnya bagi pengguna iPhone.

1. Handphone terpadam atau tidak boleh hidup

Ramai kedai tipu customer cakap bateri atau board problem sedangkan hanya ribbon yang longgar (dalam gambar). Hanya perlu tekan semula, hanphone boleh hidup macam biasa. Ini mungkin disebabkan longgar kerana handphone terjatuh atau sebagainya.

2. iPhone tak boleh caj/charging tak masuk

Kedai akan cakap charging port atau plug in rosak dan kena tukar baru. Sedangkan kalua dibersihkan dalam charging port (lubang dekat tengah dalam gambar) korang boleh caj macam biasa.

3. Glass back camera hilang/pecah/crack (lens camera)

Kebanyakan kedai akan suruh tukar housing (body), katanya sebab ianya semua sekali. Sedangkan korang boleh tukar lens saja tau. Nak rugi RM3++ ke nak jimat serendah RM 40? Hiks!

4. iPhone tak boleh touch atau hang

Korang boleh guna cara force restart sendiri (tekan power button + home button serentak dalam 5 saat). Kemudian, nanti akan keluar logo Apple dan boleh touch macam biasa.

Kebanyakan kedai akan cakap LCD atau digitizer problem, tapi sebenarnya tidak.

5. Back of front camera blank jadi gelap

Berkemungkinan ribbon camera (dalam gambar) iPhone korang tercabut je. Kebanyakkan masalah customer disebabkan longgar atau tercabut. So, bukan kamera yang rosak. Lebih baik check dulu jangan terus cakap nak tukar kamera.

Bila dah tahu punca masalah handphone kita, senang sikit la nak bawa berbincang dengan si tukang repair. Tak ada la kena tipu hidup-hidup. Bak kata pepatah, malu bertanya sesat jalan. Hehe!