Jika kamu masuk ke SS15 Subang Jaya pasti kamu akan terkedu dengan pelbagai jenis manusia beratur panjang untuk menikmati bubble tea yang kini sedang viral. Kalau boleh hampir kesemua jenama nak dicuba kan?

Ramai yang mempersoalkan sijil halal dari permis-permis yang menjual bubble tea ini. Ini kerana kebanyakkan jenama bubble tea masih belum memiliki sijil halal dan disahkan oleh JAKIM.

Warga Twitter hangat membahaskan isu ini dengan membetulkan kembali fakta seorang netizen yang mendakwa proses memperolehi sijil halal JAKIM itu mahal.

Tweet Handle yang diberi nama Azul Mustaffa menyatakan bahawa proses untuk mendapatkan sijil Halal JAKIM mahal sehingga melibatkan upahan pihak konsultan. Ini punca ramai pengusaha bubble tea tidak mendapat kelulusan halal JAKIM walaupun sumber proses makanan itu dari sumber halal.

IKLAN

Kenyataan itu dibidas oleh seorang netizen yang menyatakan bahawa untuk memiliki sijil hahal tidaklah mahal mana dan tidak memerlukan konsultan memiliki sijil halal, sebaliknya bersabar kerana untuk memerlukan sijil ini, mengambil masa yang panjang kerana pihak JAKIM sangat ketat.

Ini jawapan salah seorang netizen yang membuka mata ramai rakyat Malaysia.

IKLAN

IKLAN

Boleh layari laman web rasmi JAKIM untuk mengetahui konsep dan bayaran yang dikenakan untuk mendapatkan sijil halal.

REMAJA tidaklah menghalang untuk menikmati bubble tea tersebut. Cuma jika permis tersebut mampu untuk terima pelanggan tidak putus dari pagi sampai ke malam, tak kan nak dapatkan sijil halal pun susah. Rasanya hampir kesemua jenama Bubble tea berasal daripada negara seperti Taiwan dan China. Jika mereka boleh membuka cawangan di Malaysia rasaya isu mahal tak ada masalah. Bagus jugak bila warga Twitter membincangkan isu-isu macam ni. Sekurang-kurangnya rakyat Malaysia lebih faham dan lebih mengutamakan produk halal. Tak adalah main belasah je masuk kedai kan?