Baru beberapa hari lepas penulis menyaksikan Anugerah Muzik Indonesia 2020 yang penuh dengan warna di laman YouTube. Kepelbagaian genre muzik yang dipertandingkan memberikan satu indikasi bahawa muzik negara tersebut masih memiliki tempat dihati peminat.

Pelbagai faktor menjadi penyebab ini antaranya rakyat negara tersebut yang semuanya mampu berbahasa Indonesia dan menghargai bahasa kebangsaan tidak kiralah mereka berbangsa apa sekalipun. Manakala di Malaysia pula, kita terbahagi kepada banyak bahasa dan ini memecahkan lagi demografik pendengar.

Tapi jangan terkejut kalau orang Malaysia pun ada yang tidak boleh berbahasa Melayu yang merupakan bahasa kebangsaan kita. Ops!

Jadi tidak hairanlah Anugerah Industi Muzik (AIM) sudah lama tidak diadakan. Ketandusan kepelbagaian genre dan karya berkualiti mungkin menjadi punca ketiadaan anugerah berprestij yang mengiktiraf anak seni dunia muzik tempatan ini.

Mengimbau kembali kenangan zaman kegemilangan lagu-lagu Malaysia yang suatu ketika dahulu menjadi siulan dan penyatu bangsa bahkan ada yang berjaya melebarkan sayap dan popular di Indonesia. Tidak hairan kalau di sana sehingga kini mereka masih mengenali Dato’ Sheila Majid, Slam, Iklim, Amy Search, Spoon dan banyak lagi.

Jom kita lihat lagu-lagu 80-an dan 90-an yang sangat ‘evergreen’ muziknya dan ditambah pula dengan bait lirik yang penuh makna dan tidak kosong.

  1. Suci Dalam Debu (Iklim)

2. Sinaran (Dato’ Sheila Majid)

3. Isabella (Amy Search)

4. Gerimis Mengundang (Slam)

IKLAN

5. Rindu Serindu-Rindunya (Spoon)

6. Aku Cinta Padamu (Siti Nurhaliza)

7. Menaruh Harapan (Zaiton Sameon)

8. Salam Terakhir (Sudirman)

9. Teratai (Sharifah Aini)

IKLAN

10. Sekadar Di Pinggiran (Francisca Peter)

11. Kau Kunci Cintaku di dalam Hatimu (Ramlah Ram)

Kalau nak disenaraikan smeua memang tak cukup! You guys should explore and enjoy songs from this era. Memang meruntun kalbu dan sedap di telinga.
Selain-lagu aliran ‘mainstream’ ini lagu-lagu tradisional dan nasihat juga turut popular satu ketika dahulu. Oh, I miss those days! Kini tiada lagi alunan lagu irama Malaysia yang benar-benar menjadi hit dan siulan ramai.

  1. Yang Remeh Yang Temeh (Pak Pandir)

2. Bonda (M. Nasir)

3. Diari YB (ND Lala)

IKLAN

4. Syair Cak Pong (ND Lala)

5. Cindai (Siti Nurhaliza)

6. Zapin Senandung Dua (Rosiah Chik)

7. Dikir Puteri (Noraniza Idris)

8. Rumah Kecil Tiang Seribu (Azian Mazwan Sapuan)

So, lagu mana yang korang suka dari era 80-an dan 90-an?

***P/S – banyak lagu-lagu menarik era ini, penulis secara peribadi sukakan musik dan lagu-lagu nyanyian Tan Sri SM Salim.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI