Sumber Gambar : Pexels

Tidak dapat dinafikan, sekarang ini ramai golongan ‘transgender’ atau kekeliruan jantina ini  semakin berani mendedahkan diri dalam kalangan masyarakat. Malah, bilangan mereka juga kian bertambah di negara kita dan dunia.

Mufti Haramkan Golongan ‘Transgender’ Masuk Masjid Di Perlis
Gambar hiasan AFP

Berhubung isu tersebut, baru-baru ini Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, berkata berdasarkan keputusan Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis kali ke-53/ 2021 pada 23 dan 24 Jun lalu, golongan itu yang sengaja menyerupai jantina yang berbeza termasuk dalam golongan fasik.

Mufti Haramkan Golongan ‘Transgender’ Masuk Masjid Di Perlis
Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin

Kesimpulan daripada itu, golongan mukhannath atau lebih dikenali sebagai mak nyah atau ‘transgender’ diharamkan memasuki masjid dalam keadaan kecelaruan jantina, kerana boleh mengganggu suasana ibadah. Malah mereka turut dilarang mengerjakan haji dan umrah jika penampilan mereka boleh menimbulkan fitnah kepada jemaah haji dan umrah.

IKLAN

“Solat jemaah golongan mak nyah ini hendaklah berdasarkan jantinanya yang sebenar. Juga dilarang mengerjakan haji dan umrah, jika penampilan mereka boleh menimbulkan fitnah kepada jemaah haji dan umrah lain,” katanya dalam kenyataan yang dimuatkan dalam Laman Web Rasmi Jabatan Mufti Negeri Perlis,”.

Beliau berkata, tasyabbuh adalah perbuatan lelaki atau wanita dengan sengaja meniru jantina berbeza daripada segi pertuturan, tingkah laku, perbuatan atau berpakaian tanpa mempunyai keperluan dibenarkan syarak seperti pendidikan, penyaksian atau pemberian keterangan dan seumpamanya.

IKLAN

Menurutnya, hukum tasyabbuh adalah haram kerana termasuk di dalam dosa besar yang dilaknat Allah SWT seperti dalam hadis Nabi SAW daripada Ibn Abbas r.a iaitu Rasulullah SAW melaknat orang lelaki yang menyerupai wanita dan orang wanita yang menyerupai lelaki. (HR al-Bukhari).

IKLAN

Selain itu, menurut Mohd Asri sekiranya mereka meninggal dunia, jenazah golongan ini diuruskan berdasarkan jantina yang sebenar.

Hmm…apa pendapat korang tentang isu ini? Langkah yang terbaik ialah kita doakan jela yang terbaik untuk mereka. Mana tahu dengan cara ini mereka dapat hidayah dan petunjuk.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI