K-Drama ‘It’s Okay Not To Be Okay’ Sentuh Elemen Kesihatan Mental, Ajar Penonton Teknik “Butterfly Hug”

1370

Kami pasti setiap bulan peminat K-Drama pasti menantikan drama-drama baru yang akan ditayangkan.

Baru sahaja dua episod ditayangkan, Drama Korea terbaru di Netflix ‘It’s Okay Not To Be Okay’ mula mendapat tempat di hati peminat K-drama.Drama tentang kisah romantik dengan elemen psikologi ini dibintangi gandingan pelakon hebat Kim Soo-hyun dan Seo Ye-ji. Menceritakan nasib seorang lelaki iaitu Moon Gang-tae yang tidak mampu mencintai sesiapa kerana bebanan hidup. Namun pengenalan dengan Go Mun-yeong, seorang penulis buku cerita kanak-kanak yang mempunyai masalah anti-sosial merubah segalanya.

Siri k-drama terbaru di Netflix ini juga lain dari yang lain kerana menampilkan  spektrum autisme (ASD) yang turut menarik perhatian penonton bagi melihat perkembangan di antara kesemua watak tersebut. Menariknya, perjalanan drama ‘It’s Okay Not To Be Okay’ juga kongsikan kepada penonton tentang teknik self-healing bagi individu yang mengalami trauma..

Ajar Teknik Self-Healing Hadapi Trauma

Pada episod yang disiarkan penonton dapat melihat bagaimana Moon Gang Tae (Kim Soo Hyun) cuba menenangkan Ko Mun Yeong (Seo Yea Ji) yang mengalami tekanan dengan melakukan ‘Butterfly Hug’.

IKLAN
Terapi Butterfly Hug Untuk PTSD
Terapi ‘Butterfly Hug’ yang juga dikenali sebagai ‘Hug of Self Love’ ini sering digunakan bagi menenangkan pesakit yang menghadapi Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD).

Dalam drama ‘It’s Okay Not To Be Okay’  juga diselitkan babak peringatan buat penonton agar kekal menjaga kesihatan kerana wabak Covid-19 yang masih tiada penawarnya,menerusi babak batuk sambil menutup mulut yang dilakukan oleh Moon Sang Tae lakonan Oh Jung Se

Peringatan Kesihatan, Batuk Jangan Lupa Tutup Mulut!

Memang lain dari yang lain drama ‘It’s Okay Not To Be Okay’ ni, drama ini bukan saja memfokuskan elemen romantik dan percintaan sahaja.

Tetapi juga menyentuh elemen kesihatan mental khususnya bagi memberi gambaran betapa pentingnya untuk kita menjaga kesihatan mental dan cara menghadapinya dengan betul.

K-drama ini juga dipuji netizen kerana sinematografi dan suntingan efek grafik yang cantik sehingga membuatkan semua merasakan seperti mereka berada dalam cerita dongeng.

Tak sabar nak tunggu next episode k-drama ‘It’s Okay Not To Be Okay’ ni .hiks

Sumber : crowe-associates.co.uk Dan Twitter