Kisah UFO bukan baru. Sudah terlalu banyak teori dan penemuan dikatakan mengenai kewujudan makhluk berkepala aneh  termasuk kapal terbang berbentuk piring leper dan bulat yang menjadi kenderaan mereka yang dikatakan mengeluarkan cahaya terlampau terang ini. Beberapa filem seperti ET, Men In Black, Spices dan banyak lagi memaparkan kisah makhluk asing ini sebagai satu daya tarikan untuk manusia terus mempercayai bahawa makhluk asing itu wujud.

Persoalan yang sehingga sekarang belum terjawap dan tiada siapa mampu menjawapnya, biar banyak gambar dan diceritakan oleh saksi-saksi yang berpeluang melihatnya, misteri tentang UFO masih tidak jelas. Benarkah UFO wujud atau teori semata-mata?

Al-Quran yang menjadi panduan umat Islam sejak  1400 tahun dahulu, ada menyebut, Malaikat itu dijadikan dari cahaya, manusia itu dari tanah dan jin itu dari api. Belum ada teori adanya makhluk lain seperti UFO di dunia ini kecuali jin yang diketahui banyak onarnya.

Lintasan cahaya berwarna putih selalu dikaitkan dengan UFO dan dalam hal ini, ada dua teori, sama ada ia malaikat atau jin? Wallahualam.

Tidak hanya dalam Malaysia, UFO dikatakan pernah ternampak di Indonesia, mahu pun negara-negara luar. Tidak dapat dipastikan mana satu kebenaran yang timbul tetapi minat Amerika Syarikat yang memperuntukkan sejumlah wang besar bagi mengkaji UFO adalah satu teori yang boleh difikirkan bersama. Adakah UFO benar-benar wujud sehingga Kementerian Pertahanan Amerika melakukan kajian sebelum menutup operasi rahsia ini selepas tidak menemui apa-apa.

Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?
Alien sering digambarkan begini, berkepala botak, mata besar dan adakah jin juga begini, wallahualam

Laporan dari The Guardian pada (17/12/2017) Kementerian Pertahanan Amerika atau Pentagon  mengakui secara rahsia cuba mencari objek terbang yang tidak dikenal pasti (UFO) secara rahsia selama lima tahun.

Misi ini dimulakan pada tahun 2007-2013 dan sejumlah peruntukan iaitu sebanyak USD20 juta diberikan dalam menjalankan kajian rahsia ini. Tujuan mereka adalah untuk bersiap siaga jika wujudnya potensi yang bakal menjadi ancaman kepada rakyat Amerika.

Seperti yang dilaporkan oleh New York Times, pegawai perisikan tentera, Luis Elizondo, yang menjalankan program ini mengesahkan  peruntukan untuk meneruskan kajian semakin sukar apabila peruntukan semakin mengecil.

Biar belum menemui apa dicari tetapi misi pencarian UFO ini diteruskan yang diketuai oleh pegawai lain yang menggantikan kedudukannya.

Dalam pada itu, stesen Al Jazeera melaporkan, bekas angkasawan Amerika dan bekas komander di Stesen Angkasa Antarabangsa, Leroy Chiao terkejut kerana  Pentagon sanggup mengeluarkan belanja dalam misi pencarian UFO di saat ketatnya belanjawan dan tanggungjawab fizikal.

Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?
Objek terbang berbentuk piring dengan cahaya putih terang benderang dikaitkan dengan UFO

Amerika Syarikat mempunyai sejarah yang panjang tentang pesawat misteri ini, termasuk penemuan serpihan logam aneh pada tahun 1947 oleh pentrnak di Roswell, New Mexico.

Laporan berita kemudian menyebutnya “piring terbang”, tetapi tentera AS mendakwa ia adalah belon cuaca yang jatuh.

Awal tahun ini, Agensi Perisikan Pusat AS (CIA) mengeluarkan berjuta-juta dokumen yang telah dipindahkan secara dalam talian.

IKLAN
Bila sejarah UFO mula tersebar?

Pada 24 Jun 1947, juruterbang amatur Kenneth Arnold  sedang  menerbangkan pesawat kecil berhampiran Mt Rainier, Washington  telah terlihat satu objek aneh di udara.

Objek aneh itu berada betul-betul di sebelah kiri Arnold, 20-30 km utara pesawat pada ketinggian yang sama. Ia adalah satu dari i sembilan objek berkilat yang terbang ke bawah matahari.

Membandingkan saiz pesawat itu, Arnold menganggarkan saiz objek itu adalah 13-15 m, dengan objek ini boleh terbang sejauh 80 km dalam 1 minit 42 saat, Arnold menganggarkan objek ini dapat mencapai kelajuan 2736 km / h atau tiga kali lebih cepat daripada pesawat buatan manusia era itu.

Bagaimanapun, seolah-olah dikawal, objek terbang itu seolah-olah membengkok dan seterusnya menghilang. Arnold meneruskan penerbangan  ke Yakima, Washington, kemudian mendarat dan segera memberitahu kakitangan lapangan terbang.

Keesokan harinya, Arnold ditemuramah oleh wartawan, dan cerita itu menyebar seperti wabak di seluruh negara. “Pada masa itu, masih ada anggapan, Mars atau Venus boleh menjadi planet kediaman baru,” kata penulis UFO, Robert Bulpen.

Sejak dari kejadian inilah misteri mengenai kewujudan UFO mula diperkatakan.

Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?
Bermula dari cerita inilah kapal berbentuk piring ini heboh diperkatakan

 

UFO  direka untuk mendatangkan satu ketakutan dunia sebenarnya

Seorang bekas juruterbang Angkatan Udara AS dan perintis penyelidik UFO yang cukup disegani, Wendelle C Stevens (1923-2010) adalah orang yang dikatakan paling tepat mampu bercerita mengenai UFO.

IKLAN

Dalam karier selama 50 tahun, Stevens mengumpul koleksi gambar UFO yang paling lengkap di dunia. Maka dengan segala maklumat,  satu pameran iaitu Minggu Konspirasi telah diadakan.

Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?

Seorang pengkaji lain, Graphic berkata, cerita mengenai UFO adalah cara yang paling halus untuk memperkenalkan perbahasan  mengenai isu semasa.

“Pada masa kini terdapat tanggapan bahawa apabila dunia tidak selaras dengan kepercayaan, kita boleh boleh mewujudkan realiti sendiri. Yang boleh disampaikan melalui internet, forum atau perdebatan tertutup untuk menyampaikan realiti dunia.”

Ini kerana menurut Graphic, cerita mengenai UFO adalah satu kepercayaan kepada pertumbuhan teori konspirasi.

Beliau juga percaya bahawa ahli teori konspirasi boleh mengubah satu situasi dan mulai menjadi percakapan orang lain. Sesiapa sahaja boleh membuat konspirasi, hatta dia adalah Presiden Amerika, Donald Trump pun.  Bila teori konspirasi ini meletup, individu yang menyebarkannya boleh menjadi popular.

Siapa yang berminat dengan teori konspirasi ini? Dunia ini semakin berlebihan dan mulai rumit. Ia menarik untuk mencari naratif dan menerangkan segala-galanya. Bagi yang lain nampak seperti pelik  tetapi akal naluri manusia sentiasa ingin tahu dan berbeza antara satu sama lain.

IKLAN
Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?
Adakah benar wujud UFO, hanya Allah maha mengetahuinya kerana semuanya ciptaan Allah

Pada tahun 1979, Stevens menerbitkan sebuah buku bernama UFO: Berhubung dari Pleiades.

Buku itu menyiasat dakwaan seorang petani dari Switzerland, Billy Meier yang mengaku mempunyai bukti dia mampu berhubung dengan alien dari bintang Pleoades dan ada gambar sebagai bukti.

Dalam buku itu, Stevens menganalis gamabr Meire  di mana satu landskap gambar berbentuk linkaran besi yang tidak jelas, terapung dengan latar belakang pergunungan-  melalui satu siri ujian sains.

Menggunakan teknologi digital terawal, ujian ini digunakan untuk menentukan ketepatan gambar. Stevens membuat kesimpulan bahawa gambar-gambar itu tidak dibuat.

Walaupun begitu, dia tidak menganggap kemungkinan gambar ini dibuat atau dibuat dengan cara lain (contohnya, Meier boleh meletakkan penutup periuk seperti ‘kapal angkasa’ dan sebagainya.

Walau demikian, wartawan Rang Undang-Undang Bequette United Press menafsirkan, perkara ini berbentuk cakera berbentuk bulat.

Menurut pakar UFO dan timbalan editor Penasihat, Benjamin Radford, “kenyataan itu menjadi satu sejarah bagi dunia kewartawanan”. Ungkapan ‘flying saucer’ merujuk kepada bentuk UFO yang dilihat pada masa itu, menulis Kottmeyer.

Misteri UFO? Cerita Makhluk Asing Ini Sengaja Direka Untuk Mendatangkan Ketakutan Kepada Dunia?
Setiap pandangan manusia berbeza-beza, ada mempercayainya dan tidak

Di sebalik cermin mata hitam, penipuan, filem fiksyen sains, rancagan tv dan laporan penculikan makhluk asing,  UFO digambarkan sebagai piring terbang dengan cahaya terbang benderang sehingga kini.

Terpulanglah kepada penerimaan masing-masing adakah benar wujud alien atau makhluk asing ini. Tetapi secara jelas, al-Quran menulis wujudnya jin yang tunduk kepada Nabi Sulaiman.

Dalam kes memindahkan istana Ratu Balqis, Jin Ifrit berkata, dia mampu memindahkan istana itu sebelum baginda sempat berdiri.

“Berkata Ifrit (yang cerdik) itu dari golongan jin, aku akan datang kepada ku dengan membawa singgahsana itu kepada mu sebelum kamu berdiri dari tempat dudukmu; sesungguhnya aku benar-benar kuat untuk membawanya lagi dapat dipercayai.

Tetapi ternyata, manusia itu lebih cerdik dari segalanya. Hanya sebelum sempat mengerdipkan mata, istana itu sudah mampu dipindahkan. Jadi kewujudan UFO ini adakah benar Jin yang benar-benar wujud atau ada teori lain. Wallahualam.