Semalam viral di media sosial apabila seorang pengguna mendakwa sinusnya menjadi kronik apabila dia yang merupakan penggemar Milo dimaklumkan oleh doktor yang merawatnya bahawa air tersebut antara punca sinusnya merebak.

Jika sebelum ini minuman malt coklat ini pernah tular kerana dikatakan mengandungi 30 peratus gula dan tidak baik untuk kesihatan, kali ini minuman kegemaran ini sekali lagi menjadi “popular” dalam erti kata menjadi viral kerana tiada siapa menyangka bahawa Milo adalah punca sinus menjadi lebih kronik.

Dapatkan promosi milo di sini. Gunakan kod promo ini untuk harga istimewa.

“MILO TAK SALAH ”, Doktor ENT Beri Penerangan Tepat Mengenai Masalah Sinus Yang Tular

 

IKLAN

Yalah, dari kecil dah bergelen-gelen masuk perut terutama Milo ais yang sedap, sudah tentu isu ini mendapat perhatian masyarakat yang mungkin terkeliru dengan kejadian ini. Disebabkan isu Milo ini, seorang doktor dari ENT (hidung, telinga dan tekak), Dr Ezairy M. Sallih telah menulis di fbnya memaklumkan bahawa MILO TIDAK SALAH.

Baca penerangannya kerana menurut Dr Ezairy, masalah  sinus ini boleh jadi banyak punca tetapi satu darinya adalah alahan.

“MILO TAK SALAH ”, Doktor ENT Beri Penerangan Tepat Mengenai Masalah Sinus Yang Tular

IKLAN

MILO TAK SALAH

Betulkah pesakit sinusitis tidak boleh langsung mengambil MILO sepanjang hidup mereka? Perlu dibuang daripada hidup mereka ke?

TIDAK.

IKLAN
  1. Sinusitis boleh berlaku disebabkan oleh banyak sebab. Beberapa punca alahan atau allergen memang perlu dielak oleh pesakit resdung.
  2. Makanan yang perlu dielakkan oleh pesakit resdung sebahagian besarnya bergantung kepada pesakit itu sendiri.
  3. Apabila seseorang mengalami jangkitan sinus yang akut, mereka perlu menjauhi beberapa perkara. Ini bergantung kepada pesakit sendiri. Umumnya makanan dan minuman seperti alkohol, coklat, produk tenusu, gula dan seumpamanya perlu dikurangkan sehingga jangkitan telah berlalu selepas beberapa minggu. Ini kerana jenis makanan ini boleh membantu meningkatkan pengeluaran lendir yang mengakibatkan keadaan sinus yang berpanjangan.
  4. Jika masalah sinus adalah kronik, orang yang dijangkiti perlu mengelakkan jenis makanan untuk tempoh yang lebih lama atau bahkan mengelakkan pengambilan untuk sepanjang hidup mereka untuk mengurangkan kesan jangkitan sinus yang serius, berulang. Ia seperti makanan laut seperti udang, ketam, sotong, sesetengah ikan, ayam dan telur.
  5. Perlu diingatkan. TIDAK semua pesakit akan mengalami alahan pada jenis makanan yang sama.
  6. Ada pesakit menjadi teruk resdungnya apabila terdedah kepada habuk. Ada tak boleh kena pada aircond. Ada pula alah pada sotong. Ada pula yang tak ada masalah pada ikan, ayam dan coklat. Setiap kita tak sama.
  7. Ubah paradigma dan pemahaman kita. Pak Mail tak boleh makan udang, tak semestinya Pak Atan tak boleh juga. Mereka sama, tapi mungkin tak serupa.

Klik sini untuk promosi milo.

“MILO TAK SALAH ”, Doktor ENT Beri Penerangan Tepat Mengenai Masalah Sinus Yang Tular

Dr. Ezairy M.Sallih
#doktorhidungtelingatekak
Boleh nak minum milo. Kena berpada-pada. Beringat-ingatlah ya. Makanan minuman bergula lagi berbahaya.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI