Foto: Jakayla Toney

Diam tak diam, sudah dua tahun negara kita berhadapan dengan pandemik COVID-19 yang pastinya meninggalkan memori paling terkesan di memori seluruh masyarakat dunia. Masihkah korang ingat, bilakah kes pertama COVID-19 dikesan di Malaysia?

Sempena dua tahun berlalu, Astro Awani telah mengimbas kembali detik pertama kali negara mengesan kes COVID-19 di negara kita dan berikut merupakan kronologi permulaan berlakunya pandemik ini dan kes pertama yang dicatatkan di Malaysia.

Dua Tahun Berlalu, Ini Kronologi Tentang Kes Jangkitan Pertama COVID-19 Di Dunia
Foto: Fusion Medical Animation

1 Disember 2019: Seorang lelaki berusia 55 tahun dari daerah Hubei, Wuhan China dilaporkan telah hadir ke hospital dengan simptom seakan penyakit pneumonia tetapi tidak diketahui puncanya. Sejak itu, hospital menerima peningkatan kes sama setiap hari.

8 Disember 2019: 41 orang bergejala diuji dan disahkan dijangkiti oleh virus yang sama menyebabkan masalah pada sistem pernafasan.

Dua Tahun Berlalu, Ini Kronologi Tentang Kes Jangkitan Pertama COVID-19 Di Dunia
Foto: Mufid Majnun

16 Disember 2019: Pesakit pertama diwadkan untuk rawatan terhadap simptom pernafasan akut yang dialami.

31 Disember 2019: Apabila peningkatan kes semakin serius dengan dapatan kajian awal yang membimbangkan, Suruhanjaya Kesihatan Perbandaran Wuhan melaporkan kepada Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

IKLAN

7 Januari 2020: Pihak berkuasa China mengesahkan letusan wabak itu disebabkan oleh virus korona jenis baharu yang awalnya diberi nama “2019-nCoV”

11 Februari 2020: Secara rasminya penyakit itu dipanggil COVID-19 bawaan virus SARS-CoV-2 oleh WHO.

Perebakan virus tidak dapat ditangani daripada merebak ke luar China menerusi pergerakan manusia.

Dua Tahun Berlalu, Ini Kronologi Tentang Kes Jangkitan Pertama COVID-19 Di Dunia
Foto: Kate Trifo

25 Januari 2020: Kes pertama jangkitan di Malaysia disahkan, dibawa oleh penggembara dari China di Johor yang masuk melalui Singapura.

IKLAN

11 Mac 2020: Apabila kes global melebihi angka 118,000 dengan 4,291 kematian di 114 negara, WHO mengisytiharkan wabak COVID-19 satu pandemik. Vaksin mula dibangunkan, sementara itu usaha pencegahan dibuat dengan disiplin kawalan pergerakan yang disaran WHO.

31 Disember 2020: WHO mengeluarkan senarai vaksin Comirnaty COVID-19 mRNA untuk kegunaan kecemasan. A.S., U.K., China dan Rusia antara pengeluar utama vaksin dunia yang secara langsung sedikit demi sedikit meredakan pandemik ini.

Namun, virus COVID-19 terus bermutasi, menghasilkan varian-varian baharu dengan kebolehjangkitan yang semakin meningkat, bermula dengan Alpha, Beta, Gamma, Delta & yang terbaharu, Omicron serta Lambda.

IKLAN
Dua Tahun Berlalu, Ini Kronologi Tentang Kes Jangkitan Pertama COVID-19 Di Dunia
Foto: Li Lin

Setakat Disember 2021, pandemik ini telah mencatatkan 81 juta kes jangkitan dengan 5.4 juta kematian, menjadikannya antara wabak paling dahsyat dalam sejarah. Negara kita pula mencatatkan 2,754,513 kes setakat ini dengan kematian seramai 31,462 orang.

Marilah kita terus berdoa agar pandemik ini segera berakhir dan tidak lagi memudaratkan masyarakat di seluruh dunia. Takziah kami ucapkan kepada individu yang telah kehilangan ahli keluarga atau pun kenalan akibat COVID-19 ini.

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI