Majlis Ulama Indonesia (MUI) telah menfatwakan ‘claw machine’ atau mesin permainan kaut sebagai haram dalam agama Islam.

Ketua Fatwa MUI iaitu Asrorun Niam dalam kenyataannya kepada media Indonesia berkata, permainan popular di lokasi seperti arked, taman tema dan funfair itu menjadi haram kerana asasnya membabitkan kaedah cuba nasib demi mendapatkan hadiah berupa patung permainan yang ada di dalam kotak mesin.

Mesin Permainan Popular Di Arked Ini Difatwakan Haram, Ini Alasannya

“Permainan yang mengeluarkan duit untuk mendapatkan faedah atau hadiah termasuk cara kaedah seperti mencuba nasib adalah haram.

IKLAN

“Permainan ini sudah pun dianggap mengandungi unsur judi,” jelasnya. Beliau turut menyenaraikan permainan lain seperti Medal Game, Pusher Machine dan Redemption Machine sebagai haram.

Tiada jaminan pemainnya akan memperolehi apa-apa item daripada mesin permainan kaut ini yang dipercayai menggunakan teknik penipuan bagi menggagalkan peluang mendapat hadiah.

IKLAN

Oleh itu, ia disamakan dengan perbuatan perjudian (kerana tiada jaminan akan menang) dan dijatuhkan hukuman haram ke atasnya.

Terdahulu, permainan ‘Loot Box’ juga dilihat sebagai salah satu permainan berunsur perjudian di Eropah sehingga beberapa persatuan menyeru agar ia dilarang.

IKLAN

ARTIKEL BERKAITAN : Ribuan Mahasiswa Indonesia BANTAH Pengharaman Hubungan Sejenis & Luar Nikah, Apa Kes? – REMAJA

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI