Baru-baru ini, terdapat sebuah kenyataan yang mengatakan bahawa mesin pemanas antara punca peningkatan bil elektrik terutama ketika cuaca panas. Namun begitu, persoalannya adakah fakta ini benar atau tidak?

Menurut Root of Science, jawapannya adalah tidak. Pembersih air (water purifier) bukan punca bil elektrik naik kerana kerana hanya menggunakan kuasa sedikit sahaja. Jom kita lihat penjelasan yang telah dibuat oleh mereka.

Setiap pembersih air jenis lama mempunyai tangka simpanan air untuk menyimpan air sejuk dan panas. Katakanlah tangki simpanan air itu isipadunya 1 liter. Air panas disimpan dalam tangki tersebut bukan suhu didih, mungkin dalam suhu 60 darjah Celsius sahaja.

Berapa tenaga yang diperlukan untuk panaskan air isipadu 1 liter ke suhu
60 celcius? Dalam keadaan tangki kosong dan air suhu bilik masuk ke dalam tangki

Q = mcθ,
Q =thermal energy
m = mass
c = specific heat capacity
θ = suhu, celcius (60-26=34)
Q = (1)(4200)(34) = 142800 J = 142.8 kjoule

Contohnya di mesin Coway tertulis 270w-320w real power untuk memanaskan semua air 1 liter tersebut.

Pt = Q
Pt = 142800
jika 270w,
t = 142800/270
t = 529 saat = 8 minit lebih
jika 320w,
t = 142800/320
t = 447 saat = 7 minit lebih

IKLAN
Mesin Penapis Air Punca Bil Elektrik Meningkat? Ini Cara Pengiraan Sebenar
Boleh beli disini: https://invol.co/cl2wsjw

So, dalam keadaan tangki penuh air tak panas, perlukan 7 hingga 8 minit gitu untuk panaskan air sepenuhnya menggunakan kuasa 270w ke 320w. Bil tak tinggi tetapi jika pembersih air dibiarkan on selama 24 ham, mesin tersebut akan digunakan tenaga untuk naikkan suhu jika suhu drop.

Katakanlah suhu drop 2 celcius setiao jam, Q yang diperlukan untuk panaskan semula air ialah, Q = 142002 = 8400

Pt=8400
jika 270w,
t = 8400/270
t = 32 saat
Jika 24 jam on, total mesin penapis air ni perlukan 768 saat sehari untuk reheat air bila suhu drop, 768 saat = 12 minit lebih
jika 320w,
t = 8400/320w
t = 27 saat

Jika 24 jam on, total mesin penapis air ni perlukan 648 saat sehari untuk reheat air bila suhu drop, 648 saat = 10 minit lebih.

Mesin Penapis Air Punca Bil Elektrik Meningkat? Ini Cara Pengiraan Sebenar
Foto: cuckoonano

Bagaimana pula dengan situasi air sejuk pada pembersih air?

Pengiraannya lebih rumit kerana melibatkan heat dissipation dan compressor. Semua pengiraan ini dianggarkan cuma 1 liter sahaja dan anggap ia tidak menggunakan air langsung. Jika situasi tidak menggunakan air, jumlah masa tidak banyak diperlukan untuk memanaskan dan menyejukkan air. Bil elektrik pembersih air pun silap-silap RM5 sahaja.

IKLAN

Tetapi, jika korang kerap menggunakan mesin penapis air di rumah, makin banyak air bersuhu bilik akan diisi dalam tangka pembersih air untuk disejukkan dan dipanaskan.
Jumlah masa yang diperlukan untuk panaskan dan sejukkan air tangki simpanan akan makin bertambah dan secara tidak langsung akan menambahkan jumlah bil elektrik untuk mesin pembersih air tersebut.

Secara purata, rumah akan menggunakan minimum 50 ke 80 kilowattjam sebulan untuk penggunaan 6 orang iaitu sekitar RM10 ke RM16 sebulan untuk mesin pembersih air tersebut.

Mesin Penapis Air Punca Bil Elektrik Meningkat? Ini Cara Pengiraan Sebenar
Foto: smkbbb.edu.my

Namun begitu, ada perkara yang perlu korang fahami:

1. Jika mesin ini dibuka 24 jam, ia akan menggunakan lebih banyak masa untuk panas dan sejukkan air ketika air tersebut tidak digunakan. Lebih elok sekiranya mesin penapis air ini hanya ON ketika korang berada di rumah sahaja. Sewaktu keluar bekerja, bolehlah OFF terlebih dahulu mesin tersebut.

IKLAN

2. Dalam situasi cuaca panas seperti sekarang, kita akan lebih kerap dahaga air sejuk dan kerap menggunaka mesin tersebut. Logik jika jumlah masa yang lebih banyak digunakan oleh mesin tersebut untuk sejukkan semula air dan menggunakan lebih kuasa elektrik.

3. Jumlah isi rumah akan memberi kesan kepada penggunaan mesin air kerana pengambilan air pun semakin bertambah.

4. Bukan setakat bil elektrik saha yang meningkaty jika kerap menggunakan pembersih air, bil air pun akan naik kerana menggunakan air dengan kerap.

Mesin Penapis Air Punca Bil Elektrik Meningkat? Ini Cara Pengiraan Sebenar
Foto: Tenaga Nasional Berhad

Secara kesimpulannya, apa yang pihak TNB jelaskan sebelum ini ada logiknya. Pengunaan mesin penapis air itu tidak salah, tetapi penggunaan daripada isi rumah itu yang menentukan bil elekrik menjadi mahal atau tidak. Itu yang TNB cuba sampaikan kepada masyarakat.

Jadi, selepas ini jika korang mahu jimatkan tenaga elektrik, bolehlah ikut cara yang disarankan iaitu tutup suis mesin penapis jika tidak berada di rumah.

Sumber: Root of Science