Foto: Study Breaks

Mungkin ramai yang menganggap aktiviti menghendap atau ‘stalk’ seseorang individu di media sosial adalah perkara biasa. Hal ini sering berlaku apabila seseorang itu ingin mencari tahu tentang individu yang mungkin tidak dikenalinya semata-mata untuk ‘kepuasan’ diri sendiri.

Namun begitu, tahukah korang perbuatan menghendap secara maya berulang kali adalah satu jenayah menurut Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2022, Akta Kanun Keseksaan (Akta 574).

Menghendap  Atau ‘Stalk’ Secara Maya Berulang Kali Dianggap Satu Jenayah
Foto: jeffrin turner- Medium

Menurut Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin berkata, walaupun perbuatan menghendap secara maya tidak melibatkan sentuhan atau mendatangkan kecederaan, tetapi ia boleh menganggu mental dan emosi mangsa.

BACA: “Stalker” Di Alam Maya. Kenali Karakter Mereka Sebelum Jadi Mangsa

Sebagai contoh, berlaku insiden A telah berpisah dengan B, namun B sering menganggu A dengan pelbagai mesej dan sebagainya.

IKLAN

Apabila A tukar nombor di telefon, B masih lagi menghubungi A di media sosial dengan mengubah pelbagai nama samaran sehingga ada sampai 10 ke 20 akaun (media sosial) hanya untuk memastikan hidup A tidak tenteram.

Menghendap  Atau ‘Stalk’ Secara Maya Berulang Kali Dianggap Satu Jenayah
Foto: Movs. World

Apabila (mangsa) pergi ke balai polis untuk membuat laporan, polis tidak boleh ambil tindakan.. Sebab tidak mendatangkan kecederaan kepada mangsa. Disebabkan itu (ada) mangsa yang sampai berhenti kerja dan sanggup keluar negara kerana diekori lagi.

BACA: Fikir Sebelum Tulis Komen Di Media Sosial, Boleh Melayang RM50,000 & Dihukum Penjara

IKLAN

Oleh yang demikian, Datuk Mas Emieyati merasakan adalah penting dan tepat pada masanya untuk meluluskan rang undang-undang ‘anti menghendap’ itu untuk melindungi mangsa secara menyeluruh dan bukan hanya daripada yang mendatangkan kecederaan semata-mata.

Ha, mesti ada warganet yang dah mula ‘cuak’ sekirannya stalk juga dikira sebagai satu jenayah kan? Hiks!

IKLAN

Sumber: (1)

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

 

Show comments
IKLAN