Foto Via Pexels

Zaman internet dihujung jari ni memang banyak keyboard warrior. Tak kena di mata dan hati mereka je mula la penguna-penguna instagram ni mengeluarkan kata-kata kesat sehingga boleh dikira sebagai menghina dan memfitnah pengguna lain. Tak patut betul kan!

Tapi lepas ni mungkin kaki buli ini akan ‘beringat’…

ARTIKEL BERKAITAN : 5 Cara Mudah Untuk Lawan Pembuli Siber Daripada Terus Berleluasa

Fikir Sebelum Tulis Komen Di Media Sosial, Boleh Melayang RM50,000 & Dihukum Penjara
Foto Via Pexels

Mungkin korang tahu atau tidak bahawa seseorang boleh dihukum di bawah Seksyen 233 dengan hukuman denda tidak melebihi RM50,000 atau hukuman penjara tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali jika anda didapati bersalah menggunakan sosial media untuk menulis komen kesat, berkongsi maklumat dengan niat mengaibkan orang lain.

Perbuatan di atas merupakan satu jenayah buli siber dan mangsa boleh melaporkannya kepada pihak berkuasa. Jika didapati bersalah, pembuli akan didakwa di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 (penggunaan tidak wajar perkhidmatan rangakain).

IKLAN

Melalui laporan Utusan Malaysia, difahamkan bahawa sebanyak 2,190 kes buli siber telah dikesan oleh Cyber Security Malaysia (CSM) dalam tempoh lima tahun lalu. Difahamkan bahawa 571 kes berlaku pada 2017, 356 kes pada 2018, 260 kes pada 2019, 596 kes pada tahun 2020 dan 417 kes pada tahun lalu.

Fikir Sebelum Tulis Komen Di Media Sosial, Boleh Melayang RM50,000 & Dihukum Penjara

Difahamkan bahawa buli siber berlaku melalui emel, laman media sosial, telefon bimbit dan mana-mana platform internet dengan pembuli melakukan perbuatannya dengan tujuan menakutkan, mendatangkan kemarahan dan memalukan seseorang.

IKLAN

Di negara kita juga masalah pembuli sider ini juga semakin menjad-jadi apatah lagi dengan keterbukaan dan keupayaan semua orang untuk berkongsi kehidupan mereka di laman media sosial pada hari ini. Jadi penulis harap korang tidaklah melakukan perkara yang akan membinasakan diri sendiri ini. Lebih baik berdiam diri jika tidak menyukai sesuatu perkongsian di media sosial. Boleh?

ARTIKEL BERKAITAN : 9 Filem Tentang Buli Yang Boleh Ditonton, Beri Kesedaran Kepada Masyarakat

IKLAN

**

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI