Sumber Gambar : thetimes.co.uk

Sejarah tentang gempa bumi bukan asing kerana di dalam al-Quran sudah dinyatakan dalam surah Hud ayat 94 dan 95.

“Dan ketika datang (masa perlaksanaan) perintah Kami, Kami selamatkan Nabi Syuaib beserta dengan umatnya yang beriman, dengan rahmat dari Kami; dan orang-orang yang zalim itu dibinasakan oleh letusan suara yang menggempakan bumi, lalu menjadilah mereka mayat-mayat yang tersungkur di tempat masing-masing.

(Mereka punah-ranah) seolah-olah mereka tidak pernah tinggal di situ. Ketahuilah! kebinasaanlah akhirnya bagi penduduk Madyan, sebagaimana binasanya kaum Thamud.”

Menakutkan! Gempa Bumi 8.1 Skala Ritcher Dan ‘Gelombang Tsunami’ Melanda New Zealand
Sumber Gambar : BBC

Dalam perkembangan terbaru tragedi gempa bumi yang melanda New Zealand, kini sekali lagi berhadapan dengan amaran tsunami selepas berlaku gempa bumi kuat ketiga melebihi 7 skala richter, lapor BBC.

Menurut portal itu, gempa bumi berukuran 8.1 skala richter berkenaan terjadi berhampiran sebuah pulau yang tidak berpenduduk, Kermadec Island, kira-kira 1,000 km timur laut New Zealand pada 8.30 pagi waktu tempatan.

IKLAN

Sebelum ini Daily Mail juga melaporkan, Agensi pengurusan kecemasan New Zealand meminta penduduk yang merasakan gempa di pantai Pulau Utara untuk menyelamatkan diri ke tanah tinggi atau ‘sejauh pedalaman yang boleh’ pada awal Jumaat waktu tempatan.

“Sesiapa yang berada di sekitar pantai yang merasakan gempa PANJANG atau KUAT harus BERGERAK SEGERA ke tanah tinggi terdekat, atau sejauh pedalaman yang anda boleh,” katanya..

IKLAN

Sementara itu, kepulauan New Caledonia dan Vanuatu turut menerima kesan susulan gempa tersebut di mana ombak mencapai setinggi 3 meter dilaporkan di persisiran pantai.

 

IKLAN

Namun, laporan terbaru daripada The Spectator Index, New Zealand telah ‘melonggarkan’ amaran tsunami tersebut.

Semoga bumi New Zealand dilindungi oleh Allah SWT.

Sumber: Daily Mail