Penyakit kronik terutamanya kanser ini tidak mengenal usia…

Bagi seorang wanita, sakit senggugut mungkin sudah biasa dialaminya setiap kali datang haid. Namun, setiap kesakitan yang dirasai mungkin berbeza-beza. Namun, seorang ibu tidak menyangka kesakitan di bahagian perut yang dialami anak gadisnya adalah petanda dia menghidapi kanser buah pinggang tahap empat.

ARTIKEL BERKAITAN : Sakit Senggugut Sebenarnya Berpunca Daripada Pad Korang Selama Ini?

Disangka Senggugut, Rupanya Gadis 18 Tahun Hidap Kanser Tahap Empat
Foto Hiasan Senggugut Via Pexel

Malang tidak berbau, anak yang berumur 18 tahun itu dulunya harapan keluarga, kini terlantar lemah di rumah akibat penyakit yang dihidapinya.

Menurut ibunya, Nur Ayu Mas Aiza mula mengalami sakit perut yang teruk pada awal Januari lalu, namun menyangka ianya hanyalah senggugut.

Disangka Senggugut, Rupanya Gadis 18 Tahun Hidap Kanser Tahap Empat
Foto Via Harian Metro

Sempat menjalani pemeriksaan beberapa kali di klinik kesihatan, doktor mulanya mendapati Nur Ayu berada di dalam keadaan yang baik.

IKLAN

Disahkan Hidap Barah

Namun, semuanya berubah apabila pemeriksaan ultra bunyi atau ultrasound dilakukan dan anaknya disahkan menghidap barah dan sudah berada pada tahap empat.

“Allah sahaja yang tahu perasaan ini apabila doktor memaklumkan tiada rawatan boleh diberikan kepada anak saya,” kata ibunya, Sarunam Adnan.

Menurutnya, akibat organ dalaman yang sudah bengkak dan mengeras, anaknya itu hanya mampu menelan sesuap dua makanan.

IKLAN

“Hendak bercakap pun tidak cukup nafas apatah lagi bergerak. Sel kanser merebak pantas dan Nur Ayu hanya mampu bertahan dengan ubat tahan sakit.

“Di depan orang, dia tidak tunjuk sakit, namun apabila bersendirian, dia lepaskan semuanya dengan menangis,” tambah ibunya.

Berat mata yang memandang, berat lagi bahu yang memikul. Orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan kepada Nur Ayu boleh berbuat demikian melalui akaun Maybank kakaknya 557438545572 (Nur Ayu Shadira Abdul Aziz).

Moga dipermudahkan segala urusan buat gadis ini. Buat korang diluar sana, jangan ambil ringan kalau selalu sakit perut.

IKLAN

BACA LAGI: 6 Cara Atasi Senggugut Ketika Datang Haid

SUMBER : (1)

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI