Saat ‘datang bulan’ memang membuatkan kita rasa tidak selesa. Bukan itu sahaja, adakalanya ia agak menyakiti kerana kadang kala terasa cramp di kawasan perut.

Keadaan ini terjadi kerana adanya kontraksi otot di bahagian rahim. Namun, setiap orang mempunyai rasa sakit yang berbeza. Ada yang terlampau sakit dan ada juga yang langsung tidak terkesan dengan situasi begitu.

Jangan risau, sebenarnya ia normal. Pekara seperti ini memang biasa terjadi pada para gadis tetapi tak menjadi masalah, ada pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk atasi sakit senggugut itu.

Jom kita sama-sama ikuti beberapa tip mudah ini.

1. Gerakan

 

Bersenam atau berolahraga mampu membantu tubuh untuk melepaskan hormon endorphins dalam tubuh yang dapat mengurangkan gejala krem perut. Gerakan seperti yoga, jalan kaki serta jogging boleh membuatkan gerakan otot di bahagian otot. Jadi ia akan mengurangkan masalah krem yang teruk.

 

2. Minum air suam

 

IKLAN

Kita kehilangan banyak kandungan air dalam badan saat ‘datang bulan’, kekurangan air juga boleh menyebabkan perut kejang dan kembung. Oleh itu, banyakkan minum air sekurang-kurangnya 2 hingga 3 liter sehari. Lebih baik jika minuman itu suam dan bukannya sejuk.

 

3. Aroma terapi

 

IKLAN

Pilihan wangian seperti lavender dan sweet marjoram yang mempunyai efek menenangkan mampu membuatkan minda kamu lebih tenang dan relak. Cara ini dapat mengalihkan perhatian pemikiran kamu yang asyik tertumpu pada kesakitan.

 

4. Hindari kopi dan minum bergas

 

Kopi dapat meningkatkan kadar tekanan darah. Malah kafien yang ada dalam kopi juga mampu menjadi punca krem di bahagian perut. Begitu juga dengan minuman yang mengandungi gas. Ia akan mengeruhkan lagi keadaan kerana minuman seperti ini sangat tajam dan takut usus perut anda semakin menipis.

IKLAN

 

5. Makan dark chocolate

 

Mungkin ramai yang tidak tahu, dark chocolate mampu membuat otot-otot di tubuh terutamanya di bahagian perut lebih relak. Jadi, pilihlah coklat yang mengandungi 70% koko ya!

6. Salmon

 

Ikan salmon adalah salah satu makanan protien yang mampu mengurangkan masalah krem perut. Kandungan omega3 yang tinggi boleh membantu mengurangkan rasa panas dalam perut. Jadi rajinkan diri makan isi salmon ketika sedang ‘datang bulan’.