Memang Seram! Misteri Patung “Riani” Yang Sering Dibawa The Sacred Rania Terbongkar

1177

Sejak menjuarai Asia’s Got Talent 2 minggu lalu, kehidupan The Sacred Rania terus berubah. Dia menjadi buruan wartawan di Indonesia yang mahu mengenali sisi dirinya lebih lagi.

Ada sesuatu yang memeranjatkan tentang gadis ini. Kalau dalam setiap aksinya dia tidak pernah menyebut apa-apa tetapi dalam satu wawancara  di Kafe Kino, Central Senayan 3, Jakarta Pusat semalam di hadapan wartawan, The Sacred Rania menangis teresak-esak dan enggan menjawap soalan diajukan.

Apa soalan yang membuatkan gadis manis dengan identiti rambut menutupi mukanya menangis? Jom kenal lebih dekat dengan juara Musim kedua Asia’s Got Talent ini. Ternyata, dari kecil, dia memang sudah meminati dunia mistik!

Ditemani oleh Bow Vernom yang bertindak sebagai pengurusnya, pelbagai persoalan diajukan kepada gadis manis ini.

Identitinya menakutkan dan dia berjaya mencipta fenomena dengan gayanya sebegitu…

Nama sebenar The Sacred Rania ialah Marie Antoinette Riana Graharani.

Anak patung yang sentiasa dibawa bersamanya dalam setiap persembahan bernama Riani. Anak patung ini  ditemuinya  tanpa sengaja ketika keluarganya berpindah ke Jakarta. Ketika itu usianya 8 atau 9 tahun. Dia terus menyimpannya sejak dari itu.

Sejak kecil, Riana sering bermain-main dengan Riani. Dia sering menungkapkan ayat “KAMI” mewakili dirinya dan anak patung itu. Bila diumumkan sebagai pemenang dalam Asia’s Got Talent, dia mengakui “Kami bahagia”! Memang misterikan dia nie!

Sejak kecil, Riana memang suka kepada hal-hal mistik.

Dia sering menyebut Riani sebagai teman sepermainannya (alamak, dah sama pula macam cerita Annabellakan). Setiap hari, dia menghabiskan masa bermain dengan Riani yang dianggap sebagai kawan permainannya. Tak dinyatakan langsung adakah dia mempunyai kawan baik atau tidak?

Maksud di sebalik nama The Sacred Rania?

Tentu korang nak tahukan maksud nama di sebalik namanya itu? Menurut Bow, The Sacred dalam bahasa Indonesia membawa maksud “SUCI”. Kerana itulah Riana banyak “berhubung” dengan dunia supernatural ini.

Disebabkan itulah kami memilih menggunakan nama The Sacred.

Ramai orang menganggap gadis ini seram, sama seperti penampilannya.

“Dia memang suka dunia mistik dan seram. Sebab itulah kami “create” identitinya begitu selain ada unsur-unsur hiburan yang boleh menghiburkan orang ramai. Ternyata silap mata yang banyak digunakan oleh ahli silap mata lain namun gabungan mistik yang diwujudkan ternyata membawa tuah tersendiri buat gadis manis ini.

 

Kenapa The Scared Rania menangis bila diajukan soalan?

Dalam wawancara itu, tiada sepatah pun perkataan lahir dari mulutnya. The Sacred Rania berjaya mengekalkan identitinya biar siri pencarian bakat itu sudah mengiktiraf dirinya sebagainya juara keseluruhan.

Adakah The Sacred Rania akan kekal begitu?

Namun dia hanyalah gadis biasa. Punya hati dan perasaan dan ternyata semasa temuramah itu dilangsungkan, tangisannya pecah.

The Sacred Rania menangis saat diajukan satu persoalan

Ini kerana ketika sesi temuramah itu berlangsung, ada satu panggilan masuk. Ternyata pemanggilnya bertanyakan soalan adakah benar The Sacred Rania penyembah syaitan atau real satanic?

Biar dia harus bersikap terbuka dalam setiap soalan diajukan tetapi saat soalan itu ditanya, pengurusnya memaklumkan, Rania tidak akan menjawap soalan berkenaan.

Ekoran itu, pemanggil berkenaan seakan terus mendesak dan mengatakan akan membongkar identitinya yang sebenar dan keselamatannya mungkin akan terancam.

Ternyata, apabila mendengar hal itu diperbahaskan, di sebalik rambutnya yang menutuoi wajahnya, The Sacred Rania terus menangis teresak-esak di atas pentas sehingga memaksa sesi wawancara tertunda.

Berjaya menakutkan Anggun dalam setiap persembahannya

“Ini sangat berat untuk saya. kalau hal ini terus dibahaskan, Rania akan terus menangis. Malah Rania berulang kali meminta agar hal pertanyaan itu tidak dipersoalkan lagi,” kata pengurusnya.

Sebelum bergelar juara, The Sacred Rania sebenarnya sudah mulai menonjolkan diri sebagai runner up The Next Mentalist tetapi tidak sepopular rancangan Asia’S Got Talent 2.

The Sacred Riana mulai dikenal ketika dirinya menjadi runner-up The Next Mentalist. Namanya melambung tinggi saat berhasil menjadi pemenang dalam ajang pencarian bakat Asia’s Got Talent 2.

Gunakan mantera bahasa Jawa

Pasti ramai tertanya-tanya bahasa apa digunakan The Sacred Rania semasa di atas pentas.

Kalau nak tahu, itulah bahasa mentera Jawa.

“Sebelum ini kami gunakan bahasa Latin. Tetapi kemudian kami terfikir, kenapa tidak menggunakan bahasa Jawa, sekurangnya mengangkat bahasa Indonesia ke peringkat dunia.

Silap mata yang unik berjaya mengangkat namanya sehingga dikenali hari ini

“Ini kerana Rania dari Indonesia. Jadi kami mengangkat bahasa indah ini,’ kata Bow memaklumkan mantera itu diucapkan Rania  adalah “Yen siro teko, wenehene tondo, yang membawa erti bila mahu datang berikan tanda,” ucap Bow.

Itu adalah mentera untuk memanggil si mati dalam permainan Itu adalah mantra untuk pemanggilan arwah dalam permainan anak patung. Sumber Kompas.com