Malam tadi telah berlangsungnya pertandingan Miss Indonesia 2022 menyaksikan wakil Sulawesi Utara, Audrey Vanessa dinobat sebagai juara sekaligus bakal mewakili negaranya ke pertandingan Miss World 2022.

Audrey berjaya mengalahkan 36 peserta lain untuk memiliki mahkota dambaan ramai gadis itu. Dari 37 peserta keseluruhan, Audery berjaya melangkah masuk ke peringkat 15 peserta terbaik sebelum diumumkan sebagai barisan top 5 untuk melalui sesi soal jawab bersama juri.

Akhirnya, dia berdiri di kedudukan dua terbaik bersama rakan pesaing asal Bali. Ternyata tuah mengiringinya dan diumumkan sebagai juara. Seiring dengan kemenangannya dia menerima hadiah berupa mahkota, trofi dan juga selempang.

Petah Berbicara & Cantik, Graduan Perakaunan & Kewangan Dinobat Sebagai Miss World Indonesia 2022

Dalam sesi soal jawab, gadis berusia 22 tahun ini ditanya mengenai hal beauty with a purpose yang selama ini menjadi salah satu misi utama organisasi Miss World.

IKLAN

Jawabnya, “Untuk menjadi Miss Indonesia ada tujuan utama yang lebih besar melangkaui jawatan itu sendiri. Ia tentang membasa berkat kepada orang lain, untuk menginspirasikan, membawa perubahan positif kepada dunia, ia juga tentang menjawab keinginan hati dan tentang kesediaan untuk menjalankan tanggungjawab.

“Dan saya akan bersuara untuk mereka yang berputus asa dan menebarkan cinta. Kerana saya percaya tak semua boleh melakukan perkara hebat tetapi semua orang boleh melakukan hal kecil dengan cinta yang besar.”

ARTIKEL BERKAITAN: Tidak Ada Sesi Baju Renang, Indonesia Jadi Tuan Rumah Miss Grand International 2022

IKLAN

Petah Berbicara & Cantik, Graduan Perakaunan & Kewangan Dinobat Sebagai Miss World Indonesia 2022

Sedikit maklumat mengenai Audrey, dia merupakan graduan jurusan Ijazah Sarjana Muda Perakaunan & Kewangan yang kini sedang menyambung pengajian di peringkat sarjana dalam bidang perbankan dan kewangan.

IKLAN

Sebelum menyertai Miss Indonesia, Audrey sememangnya aktif dalam aktiviti-aktiviti sosial dan alam sekitar. Dia bersama rakan-rakannya menubuhkan sebuah badan bukan kerajaan yang diberi nama Reeformers.

Organisasi tersebut bertujuan untuk memberi kesedaran tentang pentingnya menjaga terumbu karang selain turut membentu menghidupkan potensi ekonomi yang dimiliki oleh nelayan tradisional.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI