Jepun, sebuah negara yang suka inovatif dan berani untuk mencipta sesuatu yang baru. 

Negara matahari terbit ini mencipta pelitup muka tiga dimensi yang diberi nama Mask Pan. Mask merujuk kepada pelitup muka manakala pan bermaksud roti dalam bahasa Jepun.

Kalau kita di Malaysia, menjadikan ‘facemask’ ini sebagai trend fesyen je sebab bila tak pakai di campak merata-rata. Dan kalau korang perasan juga, banyak sampah-sampah berupa facemask di tepi jalan. Betul tak?

Mungkin idea kreatif dari Jepun ini mampu membantu,jika dilihat secara luaran pelitup muka ini saling tak tumpah macam roti melon, roti yang sangat popular di negara itu. Bukan sahaja mengambil inspirasi dari bentuk roti melon, malah pelitup muka ini memang diperbuat daripada roti melon sebenar!

IKLAN

Ya, ia boleh dimakan dan merupakan rekaan pertama yang menggunakan makanan sebagai pelitup muka.

Idea Dari Tiga Orang Pelajar

IKLAN

Mengamalkan idea kadang-kadang memerlukan sedikit keberanian. Itulah sesuatu yang diketahui oleh tiga pelajar Jepun yang mempunyai minat untuk melon pan. Ketiganya mengimpikan idea untuk dapat mencium aroma manis khas roti ini sepanjang hari.

Menurut laporan Sora News 24, Mask Pan ini diwujudkan dari impian tiga orang pelajar universiti dari Fukuoka dan Okinawa iaitu Chisato Komorita, Tenmi Nagano dan Katsumi Ota.

IKLAN

Tapi korang jangan risau, pelitup muka roti melon ini telah diuji secara klinikal oleh Unitika Garmentec Research Institute dan terbukti mampu memberi perlindungan kepada si pemakai.

Mula dijual secara online pada hari ini, 10 Jun 2021. Bagi penulis harga sebiji Mask Pan ini masih boleh dibeli oleh semua golongan masyarakat sebab harganya hanya 1,800 yen atau kira-kira RM67.

Hmm…bila nak jual kat Malaysia ni, nak rasa juga roti pelitup wajah ni.