8 Filem Tentang Kucing Yang Confirm Buat Cat Lover ‘Cair’

422

Kucing merupakan antara haiwan peliharaan kesayangan kebanyakan daripada masyarakat kita. Bukan saja perwatakannya yang comel, malah haiwan comel ini juga sangat manja dan mudah dijaga.

Kalau korang sememangnya seorang individu yang sayang kepada haiwan peliharaan ini, confirm tak boleh tengok kucing kan mesti geram je rasa nak peluk.

Jadi, tak hairanlah kalau ada yang sanggup bawa kucing jalanan pulang ke rumah semata-mata kasihan dan ingin menjaga mereka.

Nah, untuk pencinta kucing kami ada beberapa filem nak cadangkan untuk korang tonton.

1. The Cat Funeral

Filem romantik dari Korea ini mengisahkan tentang Dong-Hoon dan Jae-Hee yang hidup bersama. Suatu hari, mereka menemukan seekor kucing di jalanan dan membawa pulang untuk dijadikan haiwan peliharaan di rumah.

Walaupun filem ini bertemakan cinta dan konflik antara pasangan ini, namun aksi lucu si kucing turut mengambil bahagian dalam kisah cinta mereka.

2. The Secret Life of Pets

Bukan hanya untuk peminat kucing, filem ini menceritakan tentang kehidupan haiwan peliharaan di apartmen setelah majikan mereka masing-masing pergi bekerja. Serius comel gila wey tengok gelagat mereka!

3. A Street Cat Named Bob

A Street Cat Named Bob merupakan kisah benar yang diangkat dari sebuah novel mengisahkan tentang James Bowen, seorang lelaki yang tiada tempat tinggal dan bekas penagih dadah berubah selepas kehadiran seekor kucing jalanan yang bernama Bob.

Difahamkan juga, kucing yang berlakon dalam filem ini adalah kucing asli daripada kisah benar tersebut. Ternyata Bob senang memberi kerjasama sepanjang penggambaran dijalankan.

4. Nine Lives

Filem bertemakan kekeluargaan ini mengisahkan tentang Tom Brand, seorang lelaki yang workaholic dan selalu sibuk sehinggakan jarang bersama anak dan isterinya. Ketika ulangtahun kelahiran anaknya, dia meminta ayahya untuk membeli seekor kucing tetapi Tom menolak kerana tidak suka kepada kucing.

Namun, disebabkan sudah tidak ada hadiah lain jadi Tom membelikan saja kucing kepada anak perempuannya sempena hadiah hari lahir. Jadi macam mana agaknya kisah Tom yang terpaksa berhadapan dengan kucing yang tidak disukainya itu?

5. Cat a Wabb (Cat A.W.O.L)

Filem komedi romantik dari Thailand ini berkisarkan tentang syarikat pengiklanan yang menjadikan kucing sebahagian daripada projek iklan mereka. Kisah ini bukanlah memberi fokus hanya kepada kucing semata-mata, tetapi ia turut menyelitkan aksi kucing comel yang confirm buat cat lovers jatuh cinta.

6. Rudorufu to Ippai – Attena (Rudolf the Black Cat)

Filem animasi Jepun ini mengisahkan tentang persahabatan antara seekor kucing hitam (Rudorufu/Rudolf) dan Ippai-Attena. Rudolf sangat menginginkan kehidupan di luar tempat tinggalnya. Baru saja dia ingin keluar daripada kawasannya itu, Rudolf sudah tersesat jauh daripada rumahnya.

Apakah yang bakal terjadi kepada kucing hitam ini? Ha, korang boleh cari file mini untuk tahu kesudahan nasib Rudolf.

7. A Cat in Paris

Menceritakan tentang seekor kucing hitam yang mempunyai dua kehidupan berbeza. Di siang hari, dia menjadi teman kepada seorang anak kecil dan pada malamnya pula dia menjadi teman kepada seorang pencuri. Filem yang bergenre crime and adventure ini memang layan habis la!

8. Kedi

Lain sikit genre daripada drama, komedi romantik dan animasi, Kedi merupakan sebuah dokumentari tentang kucing jalanan di Istanbul. Kisah kucing-kucing yang memang liar dan berdikari mampu mencari makanan sendiri, serta beberapa kucing jinak yang kadang kala diberi makan oleh orang sekeliling.

Dokumentari ini juga menyelitkan beberapa temubual bersama masyarakat sekeliling yang sering berinteraksi dengan kucing-kucing tersebut.

Amacam, onz tak onz? Geram kan. Grr!