Kredit foto: Harian Metro

Bagi individu yang mempunyai masalah ekzema, sudah tentu mereka tahu betapa ‘azabnya’ menderita dek kerana kegatalan dan kekeringan kulit yang dilaluinya. Ekzema adalah simptom keradangan pada kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang kala kelihatan seperti kulit melecur dan berair.

Ia selalunya terdapat di permukaan wajah, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan jadi berkerak.

Ha, dengar pun dah ngeri kan?

Masalah Ekzema & Rawatan Yang Korang Boleh Lakukan Bagi Kurangkan Inflamasi
Kredit foto: Harian Metro

Ada beberapa sebab berlakunya ekzema dan antaranya dalah seperti:

• Keturunan
• Boleh terjadi pada kulit yang kering, gatal dan sensitif pada kepanasan, kain berbulu dan permukaan yang kasar
• Ia juga boleh terjadi akibat infeksi virus, bahan kimia/perangsang seperti sabun, pembersih atau minyak wangi
• Alahan/alergi kepada bahan makanan atau lain-lain bahan yang boleh menyebabkan alahan

Makanan yang paling kerap menyebabkan alergi adalah susu lembu, telur, kacang tanah, soya dan gandum. Alergi terhadap kacang tanah dan kekacang dari pokok, ikan dan makanan laut bercengkerang sering berlarutan sehingga dewasa. Alahan makanan jarang sekali bermula apabila seseorang sudah dewasa.

IKLAN

BACA: Kos Rawatan Cecah RM200 Tapi Masih Tak Sembuh, Wanita Ini Kongsi Prosedur Rawat Ekzema

Apakah jenis-jenis rawatan yang diperlukan?

Rawatan yang paling kerap digunakan untuk merawat ekzema adalah krim pelembap dan penggunaan krim atau ointment yang mengandungi steroid. Ubat sapu yang mengandungi steroid amat berkesan untuk mengurangkan inflamasi kulit. Ia selamat jika digunakan dengan cara yang betul. Antara kesan sampingan akibat penggunaan steroid adalah kulit yang nipis atau skin atrophy.

Namun, komplikasi ini hanya akan berlaku jika pesakit menggunakan ubat sapu yang mengandungi steroid berpotensi tinggi secara berterusan dalam jangka masa yang panjang.

Masalah Ekzema & Rawatan Yang Korang Boleh Lakukan Bagi Kurangkan Inflamasi
Kredit foto: Berita Harian

Walau bagaimanapun, dengan mengetahui sistem imun dalam badan kita sama ada lemah atau kuat juga penting kerana ia dapat membantu korang untuk mengetahui mengetahui tentang masalah kulit, alergi makanan dan banyak lagi. Apabila sistem ketahanan badan tidak kuat, korang akan kehilangan upaya untuk mempertahankan diri daripada jangkitan bakteria dan virus.

IKLAN

Jadi, sekiranya korang tidak dapat mengesan alahan yang menyebabkan ekzema, korang juga boleh mengubah gaya hidup untuk membantu mengurangkan masalah ekzema ini.

Jangan lakukan senaman secara keterlaluan, sebaiknya korang boleh ubah cara bersenam dengan melakukan yoga. Aktiviti bersauna juga bagus untuk individu yang mempunyai masalah ekzema.

Masalah Ekzema & Rawatan Yang Korang Boleh Lakukan Bagi Kurangkan Inflamasi

IKLAN

Menurut The Laureate Wellness, makanan yang mengandungi probiotik juga adalah paling sihat dan terbukti dapat memperbaiki kesihatan usus kerana kandungan bakteria dapat mengimbangi jumlah bakteria dalam usus. Probiotik dapat meningkatkan sistem imun dan mengurangkan keradangan sebagai tindak balas alergi.

Antara makanan yang mempunyai probiotik adalah seperti yogurt, kimci, tempeh, kefir, miso, kombucha dan sauerkraut.

Masalah Ekzema & Rawatan Yang Korang Boleh Lakukan Bagi Kurangkan Inflamasi
Foto: ubudfoodfestival.com

Masalah Ekzema & Rawatan Yang Korang Boleh Lakukan Bagi Kurangkan Inflamasi

Walau bagaimanapun, sekiranya korang mengalami masalah ekzema yang teruk, segera berjumpa dengan doktor pakar terlebih dahulu untuk mendapatkan khidmat nasihat daripada mereka. Setiap individu mengalami tahap ekzema yang berbeza, jadi pastikan korang kenal pasti simptom sebelum mencari rawatan sendiri.

Sumber: myheatlh.gov.my, The Laureate Wellness