[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text admin_label=”Text”]

 

Baru Hari Raya pertama, dah tak tahu nak jaga mulut ya (atau dalam kes keyboard warrior, tak tahu nak jaga jari.)

 

Setelah Scha Alyahya memuat naik gambar OOTD Raya pertama dengan memakai baju Raya biru seisi keluarga, nampaknya netizen lebih tertarik dengan gaya rambut dishevelled bob Scha.

Bukannya mereka memuji, tapi mencerca gaya rambutnya itu dengan macam-macam komen tak masuk akal seperti gaya kubis, selekeh dan orang kurang waras.

 

 

IKLAN

Isu body shaming seperti ini bukanlah kali pertama terjadi. Sudah ramai selebriti Malaysia, terutamanya berdepan dengan komen netizen yang rata-rata daripada akaun palsu ataupun remaja belasan tahun yang masih bersekolah.

Motif!

Scha enggan berdiam diri kali ini. Melalui posting di Instagram semalam, dia mengulas ringkas mengenai segala cercaan yang dilontar kepadanya, Raya kali ini.

 

IKLAN

 

“Saya sedar minda dan hati seseorang itu boleh jadi rapuh tanpa semangat atau foundation yang kuat. Saya bertuah kerana memiliki emosi dan dalaman yang kuat,” kata Scha yang jarang-jarang mengupas mengenai komen netizen terhadapnya.

Having said that..

“Dengan media sosial ini, ramai yang nak berikan pendapat sampai lupa adab. Tak salah berlainan pendapat atau preference. Tapi caranya kenalah sesuai dan tak perlu untuk menjadi rude.

“Just be kind to others dan tak perlu nak body shame, atau make fun of other people’s looks. Be kind dan fahamilah setiap orang tu berbeza,” kata Dewi Remaja 2005/2006 itu di Instagram.

IKLAN

 

 

Susulan daripada posting tersebut, ramai rakan selebriti yang turut menyokong pendapat Scha termasuklah Mira Filzah, stylist Tym Fatimah, Vivy Yusof, MIn Luna, Daiyan Trisha dan suami Scha sendiri, Awal Ashaari.

Sebenarnya simple je, sesiapa pun berhak untuk menentukan imej masing-masing. Kalau korang rasa cantik, puji dengan ikhlas. Kalau rasa tak sesuai, diamkan saja diri. Don’t say a word if you have nothing nice to say, kan?

Sebelum mengata orang tak cantik, pastikan hati tu ‘cantik’ dulu okay. Hiks!

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]