Tindakan Ketua Menteri Gujarat, Vijay Rupani yang membuat keputusan untuk menamakan semula buah naga sebagai kamalam (teratai) menjadi bualan dan kritikan sinis wargamaya. Keputusan yang dibuat ini kononnya hanya kerana nama buah naga disifatkan mempunyai kaitan dengan China.

Keputusan negeri tersebut untuk menamakan semula buah naga pada Selasa lalu. Dalam satu kenyataan Vijay Rupani berkata, “Nama buah naga tidak bersesuaian dan kerana nama tersebut membuatkan kita terfikir tentang China. Jadi mulai sekarang buah ini akan dikenali dengan nama ‘kamalam’ ataupun Teratai.”

Marah Dengan China, Negeri Di India Ini Menamakan Semula Buah Naga?
Vijay Rupani. Sumber gambar: New Indian Express

Seperti dunia sedia maklum, hubungan di antara angkatan tentera kedua-dua negara ini menjadi teruk apabila beberapa bulan yang lalu terlibat dalam konflik di persempadanan Himalaya.Namun tindakan Vijay dilihat kebudak-budakan dan langsung tidak relevan.

Teratai atau dalam bahasa sanskirt, Kamalam merupakan tumbuhan yang dianggap suci kepada penganut Hindu dan juga merupakan bunga kebangsaan India. Walaupun namanya buah naga yang mana ‘naga’ sinonim dalam budaya cina, hakikatnya buah ini merupakan buah asli dari Amerika Tengah dan bukanlah China.

IKLAN

WARGAMAYA TAK SENANG DUDUK, KREATIFNYA MASING-MASING

Keputusan yang tidak matang ini memnbuatkan wargamaya menjadikan tindakan Vijay Rupani sebagai satu lawak di media sosial terutamanya twitter.

IKLAN

IKLAN

Kalau dragonfly nanti kena jadi kamalamfly ke?

Sumber: BBC

Sumber gambar utama: pexels.com