Wanita Islam yang berhijab bukan berhijrah, tetapi mereka sebenarnya kembali kepada Islam. Fenomena penghijrahan artis adalah sesuatu yang amat baik dan positif apatah lagi artis merupakan role model yang sentiasa menjadi perhatian masyarakat.

Penghijrahan yang dilakukan ini diharap akan berkekalan agar dapat membuka mata masyarakat sekeliling untuk kembali ke jalan yang benar sekaligus memilih gaya hidup yang positif.

Mari kita lihat antara selebriti yang berhijrah imej baru-baru ini.

1. Izara Aishah

 

Walaupun posting di laman Instagramnya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan.

Pemenang tempat kedua pencarian Dewi Remaja 2009/2010 itu bukan saja memuat naik empat keping foto baharu yang menyaksikannya berjubah dan mengenakan hijab labuh dalam tona bumi. Izara juga didapati telah memadamkan kesemua foto lamanya kecuali yang melibatkan suaminya, Muhammad Adib Khalid dan anaknya, Irisa Alaia serta beberapa posting lain yang tidak memperlihatkan ‘mahkotanya’ itu.

2. Nana Mahazan

 

Benar hidayah itu milik Allah, seleberiti terkenal ini mengakui niatnya untuk berhijab sudah lama sejak tahun lalu lagi. Akhirnya apa yang diimpikan menjadi kenyataan. Dalam pada itu, Nana berkata dalam video yang dikongsi di laman Instagramnya, dia kini terasa begitu tenang semenjak mengenakan hijab.

IKLAN

3. Vicha Saywho

Manis Berhijab! Lihat 7 Selebriti Malaysia Yang Telah Berhijrah Imej
Foto Kredit : Via Harian Metro

Menerusi kenyataannya di media sosial baru-baru ini, Vicha mengambil keputusan untuk mengenakan hijab pada Awal Muharram tahun ini.

Menurut Vicha, dia masih dalam proses untuk membiasakan diri dengan imej berkenaan dan mengharapkan orang ramai mendoakan yang terbaik.

“Bismillah ya Allah. Saya minta tolong kepada untuk doakan yang baik2 yaa saya budak masih belajar insyaallah”

4. Betty Rahmat

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Betty Rahmad (@bettyrahmad)

IKLAN

Tampil anggun ayu, selebriti Betty Rahmat kini mengikut jejak kakak-kakaknya dengan mengenakan hijab.

Penghijarahannya bermula selepas mengikuti kelas pengajian agama atas talian, Betty akhirnya terbuka hati untuk menutup aurat sepenuhnya pada awal bulan Ogos lalu.

Menurut Betty dalam satu rakaman di Instagramnya, dia mula terdetik apabila melihat anaknya yang baru usia satu tahun lebih sudah pandai mengaji dan dari situ dia mula mencari sesuatu pada dirinya sehinggalah dia menyedari tanggungjawabnya sebagai wanita Islam untuk menutup aurat.

5. Elizat Sharifuddin

 

“Slowy but surely” itulah ungkapan yang dimuatnaik dalam laman Instagramnya mendapat pujian ramai dari rakan artis dan peminatnya.

IKLAN

6. Fazura

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nur Fazura (@missfazura)

Fazura juga tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan mengenai hijrahnya imejnya namun seperti yang ramai sedia maklum, perubahan imej Nur Fazura Sharifuddin atau Fazura tampak lebih manis sekarang selepas imejnya berhijab. Fasa kehidupan terbaru Fazura itu membiakkan aura positif di media sosial,

7. Elyana

 

Penyanyi lagu Kalis Rindu ini mula berhijab pada pertengahan tahun ini sejak bulan Ramadan lalu. Sejak dari itu, Elyana mengenakan tudung sepanjang postingnya di laman Instagram. Rata-rata peminatnya dan orang ramai mendoakan kesihatannya dan moga penghijrahan ini lebih baik untuknya.

Moga dengan penghijrahan mereka ini dapat membuka hati ramai wanita di luar sana untuk turut bersama menutup aurat. Kami dari pihak REMAJA ingin mengucapkan tahniah dan diharap perubahan mereka dapat menggalakkan ramai lagi wanita mendekati ajaran Islam sebenar.

Sumber: Instagram