Setuju atau tak?

Ini persoalan anak muda kena bincang dan suarakan.

Sejak semalam Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) bersetuju kerajaan meneliti untuk meningkatkan had umur bersara mandatori daripada 60 kepada 65 tahun susulan cadangan daripada Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC).

Malaysia Sudah 4 Kali Naikkan Usia Persaraan, Bila Anak Muda Nak Dapat Peluang?
Azih Muda bersetuju dengan cadangan menaikkan usia persaraaan di Malaysia

Laporan dari portal Free Malaysia Today (FMT) semalam, Presiden Cuepacs iaitu Azih Muda berkata, cadangan itu adalah wajar, lebih-lebih lagi dalam keadaan beban sara hidup tidak menunjukkan penurunan dan keperluan untuk meneruskan kehidupan berkeluarga semakin berat.

“Justeru, kerajaan perlu melihat isu kekurangan dan kehilangan pendapatan serta ketiadaan simpanan yang cukup bagi menyokong kelangsungan kehidupan.

“Apatah lagi Malaysia adalah sebuah negara yang tergolong dalam negara “aging society”, jadi perlu dilihat keperluan untuk menyokong kehidupan golongan ini,” katanya kepada FMT.

Malaysia Sudah 4 Kali Naikkan Usia Persaraan, Bila Anak Muda Nak Dapat Peluang?
Bekerja di jabatan kerajaan dilihat menjadi impian ramai anak muda. Gambar hiasan dari internet

Persoalannya, kalau dah asyik nak dinaikkan usia persaraan di kalangan warga emas (adakah benar semakin tua kita semakin bijak?) atau sebenarnya produktiviti sudah menurun sangat-sangat, bila anak-anak muda yang penuh dengan idea diberi peluang untuk berkhidmat pula?

Untuk makluman semua,  sejarah perkhidmatan di negara ini sudah empat kali dinaikkan. 4 kali ya dan ada cubaan untuk menaikkannya kepada lima kali. Korang setuju ke?

IKLAN

Bermula pada usia 55 tahun, usia bersara kemudian dinaikkan ke 56 tahun. Memandangkan gaya hidup sihat dan usia rakyat yang panjang seperti dinyatakan, had umur bersara ini kemudian ditukar menjadi 58 tahun dan seterusnya 60 tahun.

Terkini, ada cadangan menaikkannya kepada 65 tahun sekaligus menutup banyak peluang orang muda memberikan idea dan khidmat untuk negara khususnya dalam perkhidmatan awam.

Sebelum ini, kerajaan berkata, ia akan meneliti cadangan meningkatkan had umur bersara mandatori daripada 60 kepada 65 tahun seperti dilakukan beberapa negara maju, termasuk Singapura.

Menteri Sumber Manusia, M Kula Segaran berkata, pihaknya sudah mengadakan perbincangan dengan Kementerian Kewangan untuk memperhalusi beberapa perkara sebelum membuat keputusan berhubung perkara itu.

Semalam, MTUC menggesa kerajaan memperkenalkan pemberian elaun kos sara hidup (Cola) bulanan RM500 atau lebih kepada pekerja swasta menerusi Belanjawan 2020, selain meningkatkan had umur bersara mandatori kepada 65 tahun.

IKLAN

Azih berkata, negara membangun dan maju juga telah meningkatkan tahap umur persaraan mereka.

Katanya, Singapura misalnya telah meluluskan umur persaraan sehingga 65 tahun.

Dalam pada itu, Azih berkata, Cuepacs turut mencadangkan supaya barayan insentif Cola dinaikkan dan diselaraskan.

Beliau berkata, sektor swasta juga wajar mempertimbangkan insentif serupa kepada pekerja mereka.

IKLAN

Dalam pada itu, isu ini mendapat perhatian dari Menteri Belia dan Sukan, Syed Saddiq yang jelas tidak bersetuju dengan cadangan ini. Yeay, inilah yang golongan belia ingin dengar sebenarnya.

Kata Syed Saddiq, keutamaan perlu diberikan kepada golongan muda untuk mendapat kerja dan dinaikkan pangkat berdasarkan merit, bukan sahaja faktor umur.

Katanya, terdapat kira-kira 500,000 golongan muda yang menganggur dan kadar pengangguran Malaysia ialah 10.7%.

“Perbandingan dengan dengan negara maju tidak tepat. Pengangguran belia Jepun hanya 3.4%, Singapura 5.9% dan Jerman 6.2%,” katanya.

 

 

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI