Sumber Foto : Awani

 

Selepas empat tahun emosinya sebagai seorang bapa berkecamuk apabila anak sendiri diperlakukan dengan tidak adil oleh rakan sebaya sendiri, akhirnya Zulkairnain Idros memilih untuk tidak lagi bermusuhan dengan 6 orang tertuduh yang dihukum penjara 18 tahun serta 12 lagi yang dihukum penjara 3 tahun; hari ini.

ARTIKEL BERKAITAN : [ TERKINI ] 6 Bekas Penuntut UPNM Dipenjara 18 Tahun, Terlepas Hukuman Gantung – REMAJA

Ayah kepada Pegawai Kadet Laut, Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain yang juga merupakan penuntut di Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM) ini memaklumkan kepada rakan media di pekarangan kompleks Makhamah Kuala Lumpur sebentar tadi bahawa beliau telah memaafkan para tertuduh yang menyebabkan anaknya maut kerana merasakan kelegaan di hati hanya dapat diperolehi apabila berbuat sedemikian.

Begitupun, beliau masih merasa terkilan apabila hanya satu keluarga tertuduh saja yang hadir menemuinya untuk memohon maaf di atas tragedi yang terjadi.

IKLAN

Katanya kepada rakan media, mereka yang lain tidak pun datang berjumpa dan meminta maaf dengannya.

Bapa Arwah Zulfarhan Redha, Sudah Maafkan Tertuduh
Hanya tinggal kenangan. Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnainbersama bapanya Zulkarnain Idrus dan ibunya Hawa Osman semasa majlis pentauliahan di Universiti Pertahanan Nasional Malaysia. Sumber Foto : Ihsan Keluarga Zulfarhan Osman

“Seolah-olah anak saya pula yang bersalah. Janganlah begitu, janganlah memutuskan silaturrahim,” sambil mengharapkan agar perbuatan membuli ini dapat dihentikan di semua peringkat.

IKLAN

“Saya pesan kepada masyarakat di luar sana, jangan jadi pembuli. Contohnya seperti saya, kalau buli membahayakan masyarakat menghilangkan nyawa, kesan kepada kedua ibu bapa (pula)… saya kehilangan anak sulung yang menjadi harapan keluarga,” luahnya.

Empat tahun bukanlah tempoh sekejap untuknya berdepan dengan proses ‘ulang alik’ ke  mahkamah apabila kes berpanjangan. Kongsinya, tempoh yang lama itu telah membuatkannya mengalami sakit jantung akibat kepenatan melampau.

Berjiwa besar sungguh Zulkarnain. Beliau memilih untuk tidak lagi terkesan dengan semua ini dan ingin dirinya dan keluarga meneruskan hidup dengan tenang selepas ini. Pastinya jauh di sudut hati, rasa kecewa dan terkilan itu akan terus ada. Namun apabila perasaan redha berdepan ketentuan Ilahi itu dirasai olehnya, ia sedikit sebanyak memulihkan luka yang terkesan.

IKLAN

Sementara itu, ibu Allahyarham, Hawa Osman yang turut memakai baju dengan frasa #Justice4Farhan pula berkongsi bahawa dirinya menunaikan solat hajat dan membaca surah Yasin sepanjang perjalanan ke mahkamah pada pagi tadi agar arwah anaknya mendapat pembelaan sewajarnya.

Bapa Arwah Zulfarhan Redha, Sudah Maafkan Tertuduh
Zulkarnain Idrus, 55, yang bersujud syukur sebaik sahaja keluar dari bilik Mahkamah Jenayah pada tahun 2018 setelah mahkamah memutuskan 18 UPNM yang terlibat dalam kematian Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain untuk membela diri.

Pagi tadi, Mahkamah Tinggu Kuala Lumpur telah menjatuhkan hukuman penjara 18 ke atas enam orang tertuduh setelah didapati bersalah menyebabkan kematian tanpa niat terhadap mangsa. Mereka sekaligus terlepas daripada hukuman mati mandatori mengikut Seksyen 302 dan Seksyen 109 Kanun Keseksaan atas tuduhan membunuh serta bersubahat membunuh.

Sementara itu keenam-enam tertuduh dan 12 lagi tertuduh lain turut dijatuhi hukuman penjara 3 tahun atas kesalahan menyebabkan kecederaan terhadap mangsa demi mendapatkan pengakuan daripadanya yang didakwa mencuri komputer riba.

Ingatlah gaiss, perbuatan menggertak sehingga ke tahap membuli dan mencederakan seseorang pastinya akan dibalas dengan balasan yang setimpal. Janganlah bertindak di luar kewarasan biarpun emosi memberontak.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI