Masalah jerebu bukan sahaja mendatangkan masalah buat kanak-kanak, namun individu dewasa juga tidak terkecuali daripada turut merasakan ‘kesesakan’ jerebu ini.

Lebih malang lagi, selepas isu jerebu yang melanda negara kita sejak beberapa minggu lagi, Malaysia menjuarai statistik global dan berada di kedudukan teratas dalam senarai negara dengan pencemaran tertinggi di rantau ASEAN dan di DUNIA.

Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia
Kredit foto: The Star

Walaupun punca kejadian berasal daripada kebakaran hutan di Indonesia, Malaysia mencatatkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) tertinggi iaitu 266 berbanding Indonesia pada bacaan 207.

Sementara itu Afrika Selatan berada pada tangga kedua bacaan IPU (217) dan diikuti oleh beberapa lagi negara di benua Asia seperti India (194) dan China (178).

Negara sempadan seperti Singapura (102), Thailand (134) dan Vietnam (119) juga tergolong dalam senarai negara dengan kualiti udara tidak sihat.

Pada awalnya, kami juga keliru bagaimanakah Malaysia ‘mampu’ memintas Indonesia sedangkan itulah lokasi punca. Menurut penjelasan yang diberi, senarai ini berdasarkan kepada kualiti semasa udara sesebuah negara. Pergerakan udara yang bertiup dari Indonesia ke Malaysia jelas telah memudaratkan kualiti udara kita.

IKLAN

Keadaan cuaca panas yang berterusan juga menjadikan ketidakstabilan pada udara sehingga keadaan menjadi kering melampau.

Terbaru, negeri pantai timur seperti Terengganu juga sudah mula mencatatkan bacaan IPU tidak sihat pada pagi ini.

Berikut merupakan catatan IPU daripada beberapa negara yang turut tersenarai.

Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia

IKLAN

Rakyat Malaysia turut mengirim doa semoga masalah jerebu ini beransur pulih dan kita kembali dapat menghirup udara yang segar. InsyaAllah..

Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia Hutan Indonesia Terbakar, Udara Malaysia Pula OFFICIALLY Paling Tercemar Dunia

So guys, kalau korang nak keluar rumah pastikan memakai mask yang sesuai. Jika tidak ada hal penting, elakkan membuat aktiviti di luar.

IKLAN

Stay safe!

Sumber: ASTRO AWANI

*

HEY GIRLS, WE’RE BACK!

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI