Tentu ramai yang ‘gian’ untuk pergi melancong dan naik kapal terbang kan akibat sektor pelancongam disekat gara-gara situasi pandemik COVID-19 yang melanda dunia.

Jika sebelum ini, syarikat Air Asia terpaksa mengurangkan dan membuang staff selepas industri pelancongan masih lagi tidak dapat dibuka.

Malaysia Airlines Bakal Henti Operasi? Firefly Mungkin Jadi Syarikat Penerbangan Nasional

Terkini, Malaysia Airlines kini diambang kejatuhan selepas kerajaan tidak akan menyuntik dana lagi kepada syarikat penerbangan yang menjadi lambang prestij negara kita dan kini ia bergantung sepenuhnya kepada pemilik tunggal, Khazanah Nasional Bhd.

Menurut sumber Berita Harian, Khazanah Nasional Bhd mempunyai pilihan untuk menyalur modal kepada Firefly sekali gus menjadikannya sebagai syarikat penerbangan nasional dalam memenuhi keperluan pengangkutan udara negara jika Malaysia Airlines terpaksa ditutup.

Malaysia Airlines Bakal Henti Operasi? Firefly Mungkin Jadi Syarikat Penerbangan Nasional
.

IKLAN

Ia adalah pilihan yang terakhir dipertimbangkan sayap pelaburan kerajaan itu sekiranya rundingan dengan pemiutang dan pemajak pesawat tidak tercapai dengan baik bagi memulihkan Malaysia Airlines.

Buat masa ini, rundingan dengan pemiutang dan pemajak pesawat masih berjalan, menurut Pengarah Urusan Khazanah, Datuk Shahril Ridza Ridzuan.

Katanya, Khazanah bersedia untuk menamatkan pembiayaan untuk Malaysia Airlines dan sebaliknya, akan membiayai Firefly untuk mengembangkan operasinya bagi tujuan memenuhi ketersambungan yang diperlukan negara.

Firefly Jadi Syarikat Penerbangan Kebangsaan
Tambah beliau, jika dilaksanakan dengan jaya, Firefly berpotensi untuk menjadi syarikat penerbangan kebangsaan dan mengakui akan terdapat pihak berkepentingan yang mungkin terkesan.

IKLAN

Malaysia Airlines Bakal Henti Operasi? Firefly Mungkin Jadi Syarikat Penerbangan Nasional

Sekiranya Khazanah terus membiayai Malaysia Airlines yang tidak mempunyai kedudukan kewangan yang kukuh dan sering mengalami kerugian, Khazanah akan terpaksa melupuskan pegangannya dalam aset strategik yang lain atau menambah hutang.

Malaysia Airlines yang pernah menjadi syarikat penerbangan terbaik dunia mengalami bebanan kerana tidak mampu untuk mendapatkan keuntungan sejak diswastakan pada tahun 2014.

IKLAN

Untuk rekod, syarikat penerbangan kebangsaan Australia, Qantas Airlines Ltd pernah bercadang untuk mengambil alih Malaysia Airlines sedekad yang lalu namun tidak berjaya berikutan tekanan yang diberikan oleh pihak kesatuan pekerja.

Malaysia Airlines Bakal Henti Operasi? Firefly Mungkin Jadi Syarikat Penerbangan Nasional

Syarikat penerbangan tambang rendah AirAsia juga hampir menjalinkan perjanjian pertukaran saham dengan Malaysia Airlines pada tahun 2011 namun krisis dan campur tangan dalaman Malaysia Airlines dikatakan menjadi punca kepada kegagalan berkenaan. Selain itu, punca MAS terus rugi kerana masalah pengurusan tertinggi yang dikatakan ‘kurang cerdik’ dalam menguruskan syarikat itu.

Hm, boleh tahan mencabar juga masa tahun 2020 ni. Macam mana la nasib kaki tangan di MAS tu kan lepas ni. Tapi ingatlah satu perkara yang rezeki semua di tangan Tuhan. Selagi kita berusaha dan yakin akan pertolonganNya, insyaAllah ada rezeki buat kita nanti.

Sumber: BH, HM

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI