Mak Meninggal, 16 Ahli Keluarga Positif! Bekas Pesakit Covid-19 Kongsi Pengalaman Beri Kesedaran

8933

Sehingga semalam statistic dunia menunjukkan mereka yang dijangkiti COVID-19 mencecah 56 juta orang dengan lebih 1.3 juta orang diberitakan meninggal dunia di seluruh dunia. Di Malaysia sendiri, bilangan mereka dijangkiti adalah seramai 56,680 dengan jumlah kematian dicatatkan adalah sebanyak 326 orang.

Namun satu perkongsian dari seorang gadis di fb miliknya, Myra Jijie yang berkongsi pengalaman sebagai bekas pesakit COVID-19 dan bertarung 20 hari di hospital termasuk di masukkan ke ICU dari Kluster Permatang memberikan kita kesedaran, penyakit ini bukan teori konspirasi atau peralihan ke New World Order sebagaimana tersebar di media sosial sebaliknya adalah satu penyakit yang boleh membawa maut jika ia dijangkiti.

Bacalah perkongsiannya. Semoga memberi kesedaran buat kita semua.

Boleh share sy izinkan utk create awareness

Covid fighter 1 family
16 org positif
1 meninggal (mak)
Kluster permatang

Assalamualaikum semua,hari ni genap 20 hari Mira di hospital sebab covid, Mira dah janji dengan semua nak cerita semuakan. Ya Mira tepati hari ni. Harap boleh ambil iktibar dan pengajaran. Maaf jika penulisan mira kacau bilau. Mira cuba..

22/10/2020
Mak masuk icu Sebab kaki mak bengkak teruk,overload fluid doc kata

23/10/2020
Katanya mak kena kuarantin sebab ada kes. Tak pasti buat swab test, result negatif.

24/10/2020
Mak dah pindah wad biasa, Boleh melawat mak dah. Mak ngadu penat, uka mak bengkak habis

26/10/2020
Besday mak, Aku sambut beli bouquet. Beli rantai emas kat mak, Sebab kali terakhir mak datang Ipoh, mak cakap mak teringin nak rantai emas. Sdih sangat mak tak sempat pun pakai. Malam.tu mak nak fries McD. Mak makan sikit saja. Mak kata teringin tapi mak makan 2 3 fries saja.

27/10/2020
Mak masuk icu balik sebab pernafasan mak tak ok. Mak kat ICU tapi mak nak mee sotong pulak. Abang beli mee sotong, kak ipar suapkan mak. Kami kena gilir-gilir naik sebab pelawat hanya 2 jam boleh jumpa 2 orang sekali.kami anak-anak kena jumpa doktor mak. Sakit mak kami terpaksa rahsiakan P&C.

IKLAN

29/10/2020
Mak dah intubate,atas keizinan kami semua. Sempat aku cium mak sebelum intubate. Minta ampun dengan mak..belai-belai mak. Rupanya tu kali terakhir dapat sayang mak. Cium.makk.

30/10/2020
Mak dah koma,keadaan mak dah kritikal, Dotkor minta kami sekeluarga redha jika sesuatu terjadi dengan mak. Balik tu semua dalam keadaan letih,masa ni aku dgn abg lg sorg dah ada simptom batuk dan demam.

31/10/2020
Abang aku pagi-pagi dah call, bagitahu mak positif Covid untuk swab test ke- 2. Hanya Allah saja tahu perasaan aku. Meraung nangis2,aku taw dengan keadaan mak yang kritikal. Harapan mak nak baik sangat-sangat tipis. Mak kena transfer ke ICU Hospital Pulau Pinang. Maka tercetus la Kluster Permatang dari mak aku. Sebenarnya kami pun tak tahu datang dari mana. Soalan ini tak mampu aku jawap sebab COVID kita tak nampak. Kalau nampak senang aku bagitahu dari siapa.

Kak ipar aku orang pertama buat swab memandangkan dia memang kerja hospital. Jadi dia paling pantas swb sebab memang dia tengah kerja time tu. Kami pula kena swab 2/11. Kak ipar dapat result hari yang sama jugak sebab contack rapat. Jadi positif dan ambulan pun datang ambil. Time ni orang kata dia pencetus. Kesian dia. Dia pun tak tahu apa-apa. Kami pun tak tahu dari siapa kami dapat. Covid ini merata ada dalam komuniti kita sekarang. Asbab mak aku positif, semua buat cerita bukan-bukan. Tak apa lah, kami redha. Ini ujian buat kami.

1/11/2020
Abg aku no 3 pegi swab test,sbb simptom dia smkin trok..kmi plak kkm mtk swab test 2/11..utk depa prepare kmi kluarga bsr utk swab test..
Abg aku pn positif mlm tu jgk ambulance dtg ambil..

2/11
1 family aku ke KK Kulim untuk swab test. Simptom aku pling teruk. Batuk,demam on off,muntah,sakit dada macam kena tumbuk,nafas xlepas,aku xtggu result dah,mlm tu jgk aku serah diri kt hospital kulim sbb aku xleh bnafas,dlm brapa jam.hosp kulim transfer aku ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar.

3/11/2020-5/11/2020
Suhu aku 39. Oksigen aku tak cantik. Kena tambah darah sebab hemoglobin jadi 7. Kena pakai gas. Malam tu jugak aku kena transfer ICU HSB baru. Oksogen aku drop teruk. Malam tu juga doktor buat penerangan nak intubate aku. Dia minta nombor suami aku untuk inform semua in detail..aku dah ngis2 merayu kt doc..xnk kna intubate mcm mak,aku msih bole lawan.aku nk cuba lawan.

6/11/2020
Abg aku plak ke icu,sama stuasi mcm aku,oxygen drop,ssungguhnya covid ni sgt jahat,mcm2 dia serang aku n abg aku..sementara tu family aku skit demi skit kena hntr ke HSB lama sbb positif..baby 4 bln ank kakak aku pn positif

8/11/2020
9.13 pagi,mak dah meninggalkan kami untuk selamanya,mak dah lawan 8 hari,mak dah xmmpu,..mak dah penat,pling sedih buat keluarga aku,kmi sorg pn xbole blek tgk mak,smua kt hosp sbb covid,tggl suami dgn ank2 buah 3 org ja ngatif,tp xbole kluar sbb kuarantin,sedih sgt.pakai wakil buat pngecaman jenazah mak,kubur pn xbole tgk.smoga mak tenang dsana..Al-fatihah.

Dan aku di icu selama 2 mggu,berperang dengan sakit,kena isolate sorg2 dlm blik,sdgkan org lain kt icu dduk luar katil bnyk2.boleh kata cond aku sgt2 xok.bole refer post2 di gambar..penat 2 mggu tu Allah sja thu..hri2 aku bperang sgn sakit.


16/11/2020
Alhamdulillah akhirnya aku recover,dah kena transfer ke hsb lama..wad biasa,skarang dlm proses recover,dpt dduk sblh suami..dia positif swab test ke2 hri ke 14..ank2 buah 3 org tu power..smpai skrg ngatif..immune pling power

21/11/2020
Hri ke 20,doc cakap klu 21 hari aku bole.balik dh,mudah2an amin,1 je nk pesan buat org dluar sana..bila ada teman2 sdara mara kena c0vid,shrusnya kita support emosi diorg,bukan kta tokok tambah cerita,buat fitnah yg xbtl psl org positif,nk thu dgn skit je cerita tmbh2 ni bole buat emosi psakit down,sbb tu psakit covid jika ada fmly depa bg dok 1 fmly utk support emosi sesama kmi..

Alhamdulillah family aku skrg smua dh ngatif

Abg aku,kak ipar discaj esok..aku n suami maybe ahad ni.

Lain2 smua awl lg dh discaj..recover cepat.covid ni xda ubat pn bg yg xda simptom..bg aku yg dok icu..ada ubat2 yg aku dpt..xbole bg information p&c.
Aku hrp kwn2 kt luar sana,follow lah sop,tak penting xperlu keluar,aku xcerita detail sgt spnjg aku sakit,p&c..apa aku ckp..covid ni real..mmg sakit sgt,xbole nk ucap perasaan sakit tu mcm mana,Allah maha mengetahui,stop spreading false news,stop la fitnah pesakit2 covid,selagi kta x kena,kta xrasa siksa tu macam mana..jd tlg la bg moral support kt mereka..itu shj dh ckup.

Tlg pakai mask,cuci tgn dgn kerap,kekalkan jarak 1 meter,dan jaga sop…

Skian karangan dari pesakit covid

Terima kasih buat smua staff nurse/doktor2 icu hospital sultanah bahiyah yang menjaga aku dengan baik skli,mndikan aku,urut aku,sikat rmbut aku,ikat rmbut aku..ya Allah baik sgt depa,kalah hosp swasta taw

Terima kasih staff nurse dan doktor hspital sultanah bahiyah lama sbb jaga aku sepanjang kat wad biasa..alhamdulillah depa smua ikhlas buat kerja depa.aku hrp aku mmpu tlg depa dgn bg awareness kt smua org psl covid.

Family is everything bila jd cmni kmi sling mnyayangi,saling support sesama kami,mgkin ksih syg mak buat kami adik bradik rpt mcm ni..
Al-fatihah mak rogayah bt md desa

Sehingga hari ni msih blm tgk kubur mak

Rindu yang tak terucap…