Orang tua mana yang tidak sedih apabila anak tersayang meninggal dunia sebelum mereka. Apatah lagi anak tersebut merupakan permata hati yang taat, soleh dan cemerlang.

Namun, inilah hakikat yang perlu dilalui oleh pasangan Ahmad Zaidi,53, dan Nor Liza Yasin, 52, apabila naik ke pentas konvokesyen Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) menggantikan anak mereka, Ahmad Aiman Danial yang meninggal dunia pada 29 September yang lalu.

Dalam majlis konvokesyen UniSZA kali ke-14 itu, Allahyarham Aiman sepatutnya menerima Diploma Reka Bentuk Industri namun hasratnya tidak kesampaian apabila terlibat dalam kemalangan jalan raya.

“Sepatutnya Aiman Yang Naik Pentas,” – Suami Isteri Sebak Naik Pentas Menggantikan Anak yang Meninggal Dunia

IKLAN

“Kecederaan arwah akibat tersepit di hujung bahagian lori menyebabkan rahang belah kanan berhimpit dan tempurung kepala sedikit retak serta darah yang keluar terlalu banyak”, katanya.

Dia menambah yang Aiman sangat teruja untuk menghadiri majlis konvokesyen kerana telah berjaya menamatkan pengajian.

 “Sepatutnya Aiman yang naik pentas ambil diplomanya, tapi hasratnya tidak kesampaian. Hasrat arwah tak kesampaian apabila dia meninggal dunia kerana terlibat dengan kemalangan pada 29 September lalu di Selangor.

IKLAN

“Diploma ini akan kami simpan sebagai kenangan terakhir arwah untuk kami kenang sampai bila-bila. Saya terbayang pastinya arwah gembira jika dia yang mengambilnya sendiri,” ucapnya menggenggam erat diploma yang diperolehi anaknya itu.

+++Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.

IKLAN