Atas perkenan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, Malaysia hari ini telah meraikan pelantikan Dato’ Seri Ismail Sabri sebagai Perdana Menteri Malaysia kesembilan.

Dengan itu untuk merasmikan pelantikan ini, esok akan berlangsungnya Istiadat Pengurniaan Suratcara Pelantikan dan Mengangkat serta Menandatangani Sumpah Jawatan sebagai Perdana Menteri di Istana Negara pada jam 2.30 petang.

*

Melihatkan kepada sosok figura ini yang lebih santai, relaks dan bersifat diplomatik dalam menangani apa-apa perihal negara, tidak hairanlah Dato’ Seri Ismail Sabri bersifat sedemikian rupa memandangkan beliau merupakan graduan jurusan undang-undang satu ketika dahulu.

Cara percakapannya teratur, malah setiap soalan yang dikemukakan wartawan juga dijawab dengan tertib.

IKLAN

Dato’ Seri Ismail Sabri terlebih dahulu mendapat pendidikan awal dari Sekolah Kebangsaan Bangau dan Sekolah Menengah Air Putih Kuantan serta Sekolah Menengah Teknik Kuantan di Pahang.

Keinginan beliau yang dahagakan ilmu dan ingin berjaya telah menempatkannya dalam pengajian Tingkatan Enam di Jaya Akademik sebelum meneruskan pengajian di Universiti Malaya pada tahun 1980.

Lulusan Undang-Undang Universiti Malaya, PM Ke-9 Berstail ‘Relaks’

IKLAN

Di sana, beliau memilih jurusan undang-undang bermula tahun 1980 hinggalah berjaya menamatkannya. Malah, beliau pernah menghasilkan laporan tesis berjudul ‘Layanan Terhadap Tahanan Politik Di Malaysia’.

Interesting..

Lulusan Undang-Undang Universiti Malaya, PM Ke-9 Berstail ‘Relaks’
Ismail Sabri semasa berada di alma mater, Universiti Malaya baru-baru ini untuk meninjau pengurusan para pelajar semasa dibenarkan pulang.

Lulusan Undang-Undang Universiti Malaya, PM Ke-9 Berstail ‘Relaks’

IKLAN

Kesempatan berkhidmat sebagai seorang peguam pada tahun 1985 digunakan beliau sebagai pengalaman berguna sebelum beralih angin menyertai bidang politik.

Disebabkan kelebihan pendidikan dan pekerjaan profesional, beliau menjadi di antara ahli termuda yang menceburi politik tanpa sebarang ‘kekecohan’. Jarang sekali kita mendengar Dato’ Seri Ismail Sabri dicemari kontroversi politik mahupun isu besar yang menganggu gugat kesejahteraan parti politik yang diwakilinya ataupun negara, secara amnya.

Pelatikan sebagai Perdana Menteri kesembilan ini juga sebenarnya boleh dijangka oleh orang ramai sejak Perdana Menteri kelapan, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan Isnin lalu.

ARTIKEL BERKAITAN : Doa Terakhir Iringi Peletakan Jawatan Perdana Menteri Malaysia – REMAJA

Ini disebabkan penglibatan menyeluruh Dato’ Seri Ismail Sabri dalam menangani kemelut wabak COVID-19. Bukan calang-calang figura mampu mengemudi jawatan Menteri Kanan Keselamatan yang terpaksa berdepan dengan ‘expectation’ melangit daripada rakyat pada setiap hari. Lantas, pengalaman beliau memimpin dalam musim pandemik sejak tahun lalu menjadikan beliau sebagai Perdana Menteri paling bersedia bagi waktu ini.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI