Berseronok di pantai menjadi pilihan ramai orang. Bukan saja berasa tenang tetapi bunyian ombak yang menghempas pantai selain banyaknya aktiviti boleh dilakukan menjadikan pantai antara tarikan pelancongan.

Di Malaysia terutama di Sabah, pantainya cukup indah dan begitu dikenali. Begitu juga di Terengganu dan banyak lagi. Namun cuba semak, 10 senarai pantai tercantik di dunia ini, mana tahu jadi pilihan untuk berbulan madu nanti.

#10. Ko Phi Phi Don Island

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini adalah yang terbesar di kepulauan Ko Phi Phi. Ia adalah sebahagian daripada Thailand tetapi untuk pergi ke sini seseorang perlu mengambil perjalanan feri selama 90 minit dari tanah besar atau pulau Phuket.

Buat masa ini pulau ini bagaikan  magnet bagi pelancong.  Dari keindahan alam semulajadinya, pulau batu kapur ini menawarkan pelbagai aktiviti seperti snorkeling dan selam skuba bagi mereka yang ingin meneroka kehidupan marinnya. Aktiviti fizikal lain termasuk memanjat tebing. Untuk lebih santai, bersantai di pantai dan mencuba makanan tempatan serta membeli-belah di banyak kedai-kedai pelancongan akan membuat perjalanan anda berbaloi.

#9. Aharen Beach on Tokashiki Island, Japan

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini sangat terkenal kerana  keindahan pasir putih berkilauannya. Airnya begitu jelas sehingga anda mampu melihat ikan berenang-renang dengan begitu banyak. Keseronokan di sini tidak berakhir di mana pelancong boleh meneroka alam luar pulau  termasuk gua-gua yang luar biasa. Ada juga aktiviti kayak dengan panduan dari juru berpengalamannya.. Terdapat juga pulau-pulau lain yang berdekatan yang boleh diterokai selepas menaiki bot.

#8. Tulum Beach in Mexico

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini ibarat akuarium gergasi yang menawarkan  snorkeling  dengan pemandangan yang sangat indah di lautannya. Tarikan-tarikan lain di sini termasuklah tinggalan Mayan yang telah diawet ditebing setinggi 45 kaki yang mengadap laut. Boleh juga berjemuran sambil bermalasan di bawah sinar matahari. Bagi yang suka aktiviti lebih lasak boleh meneroka gunung sedia ada di Sac Actun.

Banyak hotel berkualiti yang menawarkan masakan tempatan dan antarabangsa, pelancong boleh menjadikan pantai ini sebagai pilihan utama. Terdapat juga pelancongan kebudayaan dan bertema untuk mendidik dan menghiburkan pelawat. Bagi mereka yang berminat dengan hidupan liar, Tulum Monkey Sanctuary dan Dolphineris Tulum boleh dikunjungi.

IKLAN

#7. White Haven Beach, Australia

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pasir putih yang berkilauan di Whitehaven Beach di Australia adalah 98% silika putih. Walau bagaimanapun, ini bukanlah satu-satunya sebab mengapa pantai ini harus menjadi salah satu daripada senarai pelancongan. Ia adalah sebahagian daripada Great Barrier Reef dan hanya boleh diakses menggunakan helikopter, kapal laut atau bot dengan setiap perjalanan yang menawarkan pemandangan yang unik.

Sebagai sebahagian daripada taman terlindung, keindahan tempat itu dapat dinikmati dari keselesaan perjalanan kapal persiaran yang boleh dirancang lebih awal perjalanannya. Aktiviti-aktiviti lain termasuk snorkeling di luar terumbu karang dengan kehidupan marinnya yang kaya, bergerak dalam katamaran berkelajuan tinggi atau berjalan kaki di Hill Inlet.

#6. Omaha Beach in Normandy, France

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Inilah tempat di mana detik muktamad terakhir Perang Dunia Kedua terjadi. Terletak di Selat Inggeris, dari sini pasukan Tentera Bersekutu melawan tentera Jerman dari Perancis.

Cara terbaik untuk mendapat gambaran peristiwa yang pernah terjadi, pengunjung boleh mengupah jurupandu. Pengunjung akan dibawa ke Tanah Perkuburan dan Memorial Amerika yang mana lawatan ini sangat menarik serta menjadi panduan buat generasi muda.

#5. Grace Bay, Providenciales Island

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

IKLAN

Kebanyakan resort Providenciales dan hotel di sekitar pantai ini memang terkenal.  Hampir semua hotel mewah terdapat di sini. Ia juga menempatkan bank dan kedai menjual cenderamata. Namun satu hal yang kurang di sini ialah tempat ini tiada kemudahan pengangkutan awam.

Sekiranya anda ingin ke pantai,  perlu menggunakan basikal, berjalan kaki, menyewa kenderaan sewa atau pergi dengan teksi. Keindahan Grace Bay adalah adalah ia sangat mudah diakses dengan hanya menggunakan navigasi sahaja atau berjalan kerana saiznya yang agak kecil. Tetapi cahaya mata harinya sangat disukai pengunjung yang menjemur diri setiap hari.

#4. Morro de Sao Paulo, Brazil

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini dipenuhi dengan banyak restoran, kedai dan pelbagai agensi. Satu perkara yang luar biasa  di sini ialah tiada kereta dibenarkan melalui bahagian pulau ini. Satu-satunya cara pengangkutan adalah menggunakan kereta sorong  yang membawa bagasi pelancong.

Terdapat dua cara anda boleh akses pulau ini: Pertama,  boleh bermula dari  Catamaran dengan dua jam perjalanan dan keduanya, menaiki bot selama 40 minit.  Atau ambil bas dengan masa perjalanan sejam setengah dan diikuti menaiki bot laju selama 12 minit.

Sebaik sahaja anda turun dari bot, anda perlu membayar cukai pelancong sebanyak USD. Sesuai dilawati ketika musim panas kerana pantainya dipenuhi pelancong. Boleh lakukan aktviti selam, snorkeling, melayari atau melawat rumah cahaya untuk pemandangan yang menakjubkan.

IKLAN

#3. Myrtos Beach, Kefalonia

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini dianggap sebagai salah satu pantai paling terkenal di Greece. Ia dikelilingi oleh tebing hijau megah dan lantainya diperbuat daripada batu kecil kecil. Perairan laut mengubah warna dari biru gelap menjadi biru dan biru gelap serta  pemandangan Pantai Myrtos yang  memukau setiap hari.

Pantai ini boleh dengan dilawati dengan mudah melalui  bot persendirian atau menunggang motosikal serta menggunakan pengangkutan awam. Di pantai ini,  anda akan melihat pemandangan matahari terbenam yang paling romantis.

#2. Half Moon Bay, Jamaica

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Nikmati aktiviti seperti menunggang kuda, snorkling atau bersantai di pantai air jernih. Jamaica terkenal dengan budaya reggaenya dan anda menonton dan menari sepuasnya.

Pantai ini sentiasa tenang dan damai pada waktu petang. Anda boleh menjauhkan diri dari kesibukan dan kesibukan kerja dan berehat di pantai ini.

#1. Navagio Beach, Greece

10 Pantai Tercantik Di Dunia, Pulau Mabul Di Sabah Masuk Dalam Senarai Tak?

Pantai ini sejarahnya bermula dari  kapal karam  yang selalu disyaki menyeludup rokok secara haram. Ia juga dikenali sebagai teluk penyeludup yang merupakan pantai paling terkenal di Greece. Ia hanya boleh diakses dengan bot. Kapal tersebut karam pada tahun 1980 apabila dilanda cuaca buruk.

Jika anda merancang untuk pergi ke sana, pastikan anda membawa barangan keperluan kerana  anda tidak akan menemui apa-apa kemudahan di sana. Juga, ingat payung wajib p dibawa kerana teriknya cukup terasa.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI