Dua minggu lalu, menteri Belia & Sukan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman menyeru agar penceramah bebas kontroversial, Dr Zakir Naik dibawa pulang ke India dengan kadar segera.

 

Ia berikutan kenyataan Zakir Naik yang berbaur perkauman dalam satu syarahan yang berlangsung di Kota Bharu Kelantan.

BACA: “Hantar Zakir Naik Pulang” Syed Saddiq Sokong Selepas Kenyataan Rasis Penceramah

Malam ini, Syed Saddiq ‘membuat kejutan’ apabila beliau memuat naik satu posting yang menampilkan Zakir Naik di meja sama.

“Let’s Move On” – Foto Syed Saddiq & Dr Zakir Naik Tarik Perhatian Netizen

Adakah ini cara beliau menarik semula pendapat sebelum ini?

Syed Saddiq menulis di ruangan caption untuk mengajak rakyat Malaysia agar tak mengeruhkan lagi situasi berkaitan isu Dr Zakir Naik.

IKLAN

Let’s move on. The country needs healing,” kata beliau sebelum menyambung –

“Tak ada seorangpun dalam dunia yang bebas daripada melakukan kesilapan. Dr Zakir Naik sudah minta maaf. Saya sendiri banyak kali lakukan kesilapan dan kita perlu berlapang dada bila ditegur.”

“Let’s Move On” – Foto Syed Saddiq & Dr Zakir Naik Tarik Perhatian Netizen

Tambah beliau, mana-mana pihak tidak perlu untuk mendabik dada apatah lagi menghina dan mencaci.

IKLAN

“Malaysia merupakan negara yang berbilang bangsa dan agama. Kita percaya kepada kesederhanaan dan bukannya ekstremisma. Kesatuan kita adalah kekuatan kita.

“Setiap bangsa, ada sumbangannya yang tersendiri. Mereka merupakan rakyat Malaysia, sama seperti saya. Mari kita terus mengikat masa depan kita bersama,” pesan Syed Saddiq.

“Let’s Move On” – Foto Syed Saddiq & Dr Zakir Naik Tarik Perhatian Netizen

IKLAN

Sementara itu, belia dan remaja yang melihat posting tersebut dilihat memberi respon 50-50.

Ada yang beranggapan ia adalah tindakan ‘u-turn’ oleh menteri muda tersebut disebabkan kenyataan bercanggah daripada yang sebelum ini.

Namun ada juga yang berpendapat ia adalah satu tindakan yang positif dari sudut ingin kan kedamaian.

“Let’s Move On” – Foto Syed Saddiq & Dr Zakir Naik Tarik Perhatian Netizen “Let’s Move On” – Foto Syed Saddiq & Dr Zakir Naik Tarik Perhatian Netizen

*

Walaupun sebahagian besar masyarakat di Malaysia merasakan sentimen yang dibawa oleh Dr Zakir Naik (secara sengaja atau tak sengaja) ke pentas syarahan di Malaysia adalah keterlaluan serta tak sensitif, namun itu tak bermakna kita berhak untuk mencerca segala kebenaran yang dibawa oleh beliau.

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI