Ketika hayat seorang manusia di muka bumi, hati pasti akan merintihkan pelbagai permintaan daripada Yang Esa. Sama ada ia berbentuk keduniaan ataupun permintaan demi alam yang akan mendatang satu hari nanti, hanya dirinya dan Tuhan saja yang tahu.

Siapa sangka, permintaan seorang pelajar Malaysia yang melanjutkan pelajarannya di Yaman baru-baru ini telah dimakbulkan Allah SWT setelah dia disahkan telah meninggal dunia di sana; dan kemudiannya dikebumikan di sebuah lokasi bernama Zanbal, Tarim dekat negara Asia Tengah itu.

Perkhabaran itu bukan saja telah mendapat liputan meluas di Yaman, malah ia turut diperkatakan oleh masyarakat dunia yang tahu mengenai kelebihan yang diperolehi oleh pelajar tersebut setelah takdir menentukan pengakhirannya di sana.

Agaknya, mengapa ia mendapat tumpuan dunia sehingga begitu sekali?

Mengapa Pengebumian Pelajar Malaysia Di Zanbal, Tarim Ini Dicemburui Ramai?
Muhammad Hazeq Al-Dari bin Muhammad Youssef. Sumber Foto : Facebook Ustaz Amidi Syeikh Muhd Zainul Asri

Pelajar yang dikenali sebagai Muhammad Hazeq Al-Dari bin Muhammad Youssef itu terdahulu telah menjalani pembedahan apendiks di sana. Namun, arwah telah berdepan komplikasi kesihatan setelah saluran darahnya tersumbat lalu mengakibatkan dia berdepan kesesakan nafas.

IKLAN

Apabila arwah dikhabarkan akan dimakamkan di lokasi tersebut yakni di Zanbal, Tarim, ramai berkongsi bahawa itulah hajat yang sering dipinta oleh arwah. Keinginannya untuk meninggal dunia di lokasi mulia tersebut melebihi segala keinginan duniawi dan dengan kuasaNya, permintaan tersebut telah dimakbulkan.

Semasa upacara pengebumian tersebut. jenazah Hazeq Addary turut diiringi oleh ribuan orang termasuklah mufti dan ulama’ terkenal.

Mengapa Pengebumian Pelajar Malaysia Di Zanbal, Tarim Ini Dicemburui Ramai?
Sumber Foto : Facebook Ustaz Amidi Syeikh Muhd Zainul Asri

Apa yang menarik mengenai kawasan pemakaman itu adalah ia merupakan lokasi sama yang menempatkan golongan Sadah (keturunan Rasulullah SAW), ahlul Badar (kira-kira 70 orang sahabat merangkap ahli pejuang perang Badar di bawah pimpinan Ziyad bin Labih al-Anshari) dan wali Allah (juga dikenali sebagai wali Songo).

IKLAN

Kawasan yang juga dikenali sebagai kompleks Pemakaman Seribu Wali itu akan diziarahi oleh penduduk Tarim pada setiap pagi Jumaat sebagai rutin mereka. Sekumpulan manusia akan dipimpin oleh golongan ulama’ seperti Mufti Tarim, Al-Habib Ali Al-Masyur dan pembesar habib lain seperti Habib Umar bin Hafidh.

Mengapa Pengebumian Pelajar Malaysia Di Zanbal, Tarim Ini Dicemburui Ramai?
Pemakaman Zanbal, Tarim di Yaman. Sumber Foto

Kawasan pemakanan ini dibuka setiap hari selepas solat Subuh hinggalah ditutup pada jam 9 malam. Pada hari Jumaat pula, ia akan ditutup beberapa minit sebelum solat Jumaat bermula dan akan kembali dibuka selepas waktu solat Jumaat selesai.

Menurut perkongsian pengguna bernama @ainmasyiii yang rapat dengan arwah, sepanjang mengenali arwah, dia merupakan seorang yang sentiasa menjaga adab dan pertuturan. Budaya mencarut dan mengata jauh sekali dengan dirinya.

IKLAN

Sewaktu mendapat tahu berpeluang untuk melanjutkan diri ke Yaman, arwah katanya pernah menyebut ingin meninggal dunia di Masjidil Haram di Mekah atau di Masjidil Nabawi di Madinah. Setelah seketika waktu, arwah menyebut pula keinginan untuk meninggal dunia di Tarim, Taman ini.

Mengapa Pengebumian Pelajar Malaysia Di Zanbal, Tarim Ini Dicemburui Ramai?
Lokasi pengebumiaan di Yaman ini memang merupakan lokasi yang banyak menempatkan para ulama terdahulu. Sumber Foto : Pinterest

Seminggu sebelum pemergiannya pula, arwah sering mengalunkan syair taubat yang berbunyi, “Sauqbilu ya Khaliq min Jadid..” yang bermaksud, “Aku datang kepadamu Ya Allah”; seolah-olah membayangkan masanya untuk menghadap Allah akan tiba tidak lama lagi.

Tidak hairanlah apabila ramai warganet yang menggelar momen ini sebagai satu kematian yang dicemburui. Diharapkan agar pengakhiran kita semua juga sebaik ini. Salam takziah buat keluarga dan kenalan rapat Allahyarham Hazeq Al-Dari.

Sumber : Facebook Ustaz Amidi Syeikh Muhd Zainul Asri

Show comments
IKLAN