Argentina bukanlah calang-calang pasukan dalam saingan Piala Dunia FIFA.

 

Tambahan pula mereka berada dalam kedudukan kelima ranking pasukan bola sepak dunia sekarang. Namun, walaupun ribuan penonton menyokong mereka di Spartak Stadium, Moscow malam ini, Iceland dilihat menjadi pilihan netizen di media sosial!

Ini adalah 5 sebab utama sokongan mereka terhadap Iceland yang kali pertama terpilih sebagai negara finalis itu.

 

01

Netizen addicted dengan ‘Viking Clap’ yang dilakukan oleh 30,000 penyokong Iceland di dalam dan luar Spartak Stadium. Mereka juga mewakili 10% jumlah keseluruhan penduduk Iceland!

 

IKLAN

02

Ya, walaupun pertama kali menjadi finalis, Iceland dilihat memberi saingan yang amat sengit ke atas Argentina. Kedua-dua negara berkesudahan terikat 1-1 pada minit ke 95′ selepas Iceland menjaringkan gol pertama Iceland dalam sejarah pada minit ke 23′.

 

03

IKLAN

Where Ronaldo succeeded..

..Lionel Messi pula kelihatan agak cemas berhadapan dengan pressure untuk perlawanan pertama Argentina ini. Iceland sangat bersungguh-sungguh untuk mengekang penyerang berbisa itu sehinggakan penjaga gol mereka berjaya menepis sepakan penalti Lionel Messi tadi.

 

04

IKLAN

Tiga defender mengejar Lionel Messi bersamaan dengan 0.0009% rakyat Iceland. Yes, do your maths. Iceland hanyalah negara kecil dengan 340,000 orang penduduk.

 

05

Pada saingan Piala Dunia, sudah menjadi kebiasaan untuk netizen berikan sokongan moral kepada negara kerdil seperti Iceland kerana bukan mudah untuk negara mereka layak.

Namun Iceland yang juga merupakan negara paling kerdil dalam sejarah Piala Dunia tak mendapat sokongan simpati semata-mata. Netizen betul-betul menyukai cara pemain Iceland memberikan tentangan, tak seperti Arab Saudi yang kelihatan mudah mengalah dan lemah, tempoh hari.

 

CONGRATS ICELAND! ITULAH YANG DINAMAKAN HARDWORK.