Dengan angka korban global Covid-19 terkini mencatat kes lebih 926,000, pastinya keadaan dunia masa kini masih berbahaya memandangkan vaksin pandemik maut ini masih belum ditemui.

Lebih Tepat Dan Murah, Saintis Malaysia Berjaya Cipta Kit Ujian Pantas COVID-19

Jika sebelum ini, rakyat Malaysia pernah tertipu dengan kenyataan MyEG yang mendakwa mengeluarkan kit ujian pantas 30 minit pada harga RM99 tetapi KKM mengatakan kit tersebut adalah palsu.

Terbaru, sepasukan saintis Malaysia berjaya menghasilkan kit ujian pantas atau rapid test kit pertama di dunia yang mempunyai ketepatan bacaan sama dengan ujian dilakukan di makmal. Wow hebatnya!

Inovasi itu dihasilkan kumpulan saintis diketuai Prof Madya Dr Wan Wardatul Amani Wan Salim, iaitu rakyat Malaysia pertama yang melancarkan alat sensor deria agensi Aeronautik dan Angkasa Lepas Amerika Syarikat (NASA) bagi mengukur dan memantau organisma satu sel di angkasa.

Pasukan ini menjadi antara 15 finalis dalam pertandingan yang dianjurkan universiti berprestij Amerika Syarikat (AS), Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Lebih Tepat Dan Murah, Saintis Malaysia Berjaya Cipta Kit Ujian Pantas COVID-19

Setakat ini, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memperkenalkan beberapa perkhidmatan ujian saringan COVID-19 yang boleh dilakukan di rumah tetapi untuk mereka yang tidak menepati kriteria pesakit dalam siasatan (PUI).

IKLAN

Bagaimanapun, perkhidmatan pengambilan sampel ujian COVID-19 di rumah ini tertakluk kepada caj antara RM600 dan RM700 yang dikenakan oleh hospital swasta yang bekerjasama dengan KKM.

Namun , menurut Prof Madya Dr Wan Wardatul Amani, teknologi yang sedang dibangunkan mereka mungkin boleh memberikan penyelesaian lebih tepat dan murah untuk saringan COVID-19, berbanding dengan apa yang ada pada masa ini.

Kit ujian pantas dihasilkannya itu mampu mengesan COVID-19 menggunakan air liur berbanding teknologi sedia ada. Inovasi dihasilkannya mampu mengesan COVID-19, walaupun air liur individu terbabit tidak mengandungi banyak virus lain pada kadar lebih murah dan cepat.

IKLAN
Lebih Tepat Dan Murah, Saintis Malaysia Berjaya Cipta Kit Ujian Pantas COVID-19

Katanya, projek itu asalnya adalah cubaan untuk membangunkan alat bacaan glukos lebih baik yang mampu mengesan kandungan gula melalui air liur.

“Inovasi ini bermula apabila saya dengan usaha sama Malaysian Relief Agency (MRA) membangunkan sensor untuk mengesan bakteria berbahaya yang digunakan ketika kejadian banjir di Kuala Krai, Kelantan, pada 2014.

“Bagaimanapun, kumpulan saya mula memikirkan idea untuk bantu memerangi COVID-19, ketika wabak itu melanda seluruh negara. Daripada situ kita cuba kembangkan teknologi digunakan bagi saringan COVID-19,” katanya.

IKLAN

Buat masa ini, rakan sepasukan, Iqbal Shamsul, yang merupakan CEO nanoSkunkWorkX Sdn Bhd, berkata pihaknya sedang mencari dana untuk memasarkan alat berkenaan, selain mensasarkan Malaysia sebagai hab inovasi terbabit.

Selain itu, turut berharap dapat mengadakan pertemuan dengan Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah bagi membentangkan hasil inovasi berkenaan.

Difahamkam mereka sedang menunggu maklum balas daripada National Technology & Innovation Sandbox (NTIS), selain mengemukakan rayuan kepada Kementerian Pengajian Tinggi yang menolak permohonan mereka.

Wah, lepas ini tak perlu la kita menahan sakit akibat saringan Covid19 ini

Sumber : BH

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI