Tak kisah apa orang nak kata, lasak, tomboy, tak feminin atau sebagainya, Tunku Affie Rania bintu Tunku Fauzi, salah seorang finalis Top 12 Dewi Remaja tak kisah pun dengan cakap-cakap orang mengenai minat dan kegilaannya dalam dunia sukan. Baginya tak ada sebab seorang gadis tidak boleh aktif sama seperti golongan lelaki.

Sebagai anak tunggal dalam keluarga, dia sememangnya seorang yang aktif dalam sukan sejak dari sekolah menengah lagi.

“Masa Rania di sekolah menengah, Rania masuk pelbagai jenis sukan. Rania main bola jaring. Rania juga aktif dalam acara pecut dan balapan. Malah Rania juga bermain bola baling. Semua jenis sukan Rania cuba ketika di bangku sekolah. Jangan tak tahu, Rania adalah juara bagi acara padang 800 meter dan 1500 meter di sekolah dahulu, “katanya. Wow, hebatkan!

Dalam pada itu, minatnya dalam dunia sukan tidak terhenti begitu saja kerana dia juga aktif memasuki pertandingan marathon bagi jarak 5-8 km untuk kekal aktif. Di sebalik ketinggian 163 cm, Rania mengakui bermain bola sepak dan futsal adalah minatnya paling utama.

“Lasak, No Problemlah”, Affie Rania Buktikan Gadis Boleh Buat Semuanya
Minatnya dalam bidang sukan di pupuk sejak sekolah menengah. Gambar instagram affierania
“Lasak, No Problemlah”, Affie Rania Buktikan Gadis Boleh Buat Semuanya
Bagi Rania menjadi seorang wanita ini kenalah kuat bukan sahaja boleh memasak, bersolek tapi boleh buat segalanya. Barulah orang akan memandang kita sebagai idola mereka kerana kita boleh melakukan apa sahaja. Gambar instagram affierania.

“Minat dalam futsal dan bola sepak ini kerana Rania mengikut jejak ayah yang juga bermain bola sepak. Ramai yang nampak sukan-sukan lasak begini tidak sesuai untuk perempuan atau anak gadis tapi bagi Rania, tak semestinya bila aktif begini, kita  seorang yang lasak.

“Rania hanya mahu membuktikan bahawa seorang wanita itu haruslah menunjukkan dirinya mampu berbuat apa sahaja. Ramai juga yang tanya Rania kenapa pilih aktiviti sebegini?

IKLAN

“Bagi Rania menjadi seorang wanita ini kenalah kuat bukan sahaja boleh memasak, bersolek tapi boleh buat segalanya. Barulah orang akan memandang kita sebagai idola mereka kerana kita boleh melakukan apa sahaja,” katanya memaklumkan mempunyai pasukan futsal dan bola sepak sendiri dan sering menyertai pelbagai pertandingan.

“Lasak, No Problemlah”, Affie Rania Buktikan Gadis Boleh Buat Semuanya

“Lasak, No Problemlah”, Affie Rania Buktikan Gadis Boleh Buat Semuanya
Rania bersama ibunya, Mimi Waheda yang merupakan pemenang kedua Dewi Remaja 1988/1989 dahulu. Gambar instagram affierania.

Tidak hanya aktif dan lasak, AffieRania yang merupakan anak kepada pemenang tempat kedua Pertandingan Dewi Remaja tahun 1988/1989, Mimi Wahedah mengakui dia banyak mendengar nasihat dari ibunya mengenai pertandingan ini.

IKLAN

Ditanya harapannya untuk pertandingan Dewi Remaja ini, jelas Affie Rania, dia mahu membuktikan bahawa wanita itu boleh melakukan semuanya.

“ Jika anda yakin dengan diri sendiri, anda boleh pergi ke mana-mana dan jangan pernah takut untuk jadi lain kerana itulah yang membezakan korang dengan yang lain.

“InsyaAllah melalui Dewi Remaja ini, Rania boleh membuktikan dekat semua orang di luar sana bahawa “everything is possible if you are confident”,” katanya yang berkebolehan membuat beat box, bermain alat muzik, mencipta lagu dan menyanyi.

IKLAN

Jom tonton video Affie Rania.

Jangan lupa saksikan Episod pertama Dewi Remaja pada 25 November ini jam 10.30 malam di Astro Ria dan Ria HD Ahad ini.

“Lasak, No Problemlah”, Affie Rania Buktikan Gadis Boleh Buat Semuanya

 

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI