Seriuslah!

Kalau korang tertangkap kerana tak mematuhi prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan bagi pencegahan dan kawalan Covid-19peraturan kesihatan, korang boleh dikenakan denda atau kompaun sehingga RM10,000.

Sekali fikir best jugakan tindakan begini dalam mendisiplikan masyarakat yang degil dn ingkar. Ya lah, sudah banyak larangan agar tidak melanggar SOP kesihatan dalam memastikan wabak COVID-19 ini tidak terus tersebar termasuk sentiasa memakai pelitup muka, membasuh muka serta penjarakan fizikal tapi masih ramai yang ingkar.

Tak Patuhi SOP Cegah Covid-19, RM10,000 Bakal ‘Melayang’ Mulai 11 Mac
Sumber Gambar : BERNAMA (2020)

Jika kini, denda RM1,000 dikenakan kepada individu atau syarikat yang dikesan melakukan kesalahan berkenaan. Namun, berdasarkan paparan di e-Warta Persekutuan, menerusi Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 yang diwartakan semalam, kompaun berkenaan akan berkuat kuasa 11 Mac depan.

Menerusi pindaan itu juga, syarikat atau pertubuhan yang melakukan kesalahan sama boleh dikenakan kompaun sehingga maksimum RM50,000.

IKLAN

Selain itu, orang ramai yang melakukan kesalahan Ordinan Darurat boleh ditangkap, manakala individu dijangkiti atau disyaki terkena jangkitan atau menjadi kontak pula boleh dipakaikan dengan peranti pengesanan.

Tak Patuhi SOP Cegah Covid-19, RM10,000 Bakal ‘Melayang’ Mulai 11 Mac
Sumber Gambar : BERNAMA (2020)

Pemasyhuran ordinan itu dibuat Yang di-Pertuan Agong yang berpuas hati tindakan serta-merta dikehendaki bagi meminda Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342).

IKLAN

Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021 diwartakan susulan Proklamasi Darurat dikeluarkan Yang di-Pertuan Agong, mengikut Perkara 150, Perlembagaan Persekutuan, 11 Januari lalu.

Kadar kompaun terbabit dinaikkan, susulan penggantian Seksyen 25 yang memberi kuasa kepada Ketua Pengarah Kesihatan atau mana-mana pegawai kesihatan yang diberi kuasa oleh Pendakwa Raya.

IKLAN

Pindaan terhadap penalti am mengikut Seksyen 24 Ordinan sama, bagi kesalahan yang tiada penalti diperuntukkan dengan nyata kini boleh didenda sehingga RM100,000 atau dipenjara maksimum tujuh tahun atau kedua-duanya sekali.

Manakala, peranti pengesanan iaitu gelang tangan atau peranti yang diberikan pegawai yang diberi kuasa dan sebarang perbuatan memusnah, merosak, menghilang atau mengubahnya, menjadi satu kesalahan juga.

Penulis rasa kalau dengan pelaksanaan ini boleh mendidik masyarakat tentang kepentingan mematuhi SOP Kesihatan. Why not!

Sumber: Harian Metro