Festival Pertengahan Musim Luruh yang diraikan masyarakat Cina pada setiap tahun sudah tidak asing lagi di kalangan rakyat Malaysia.

Sambutan yang juga dikenali sebagai Perayaan Kuih Bulan dan Pesta Tanglung ini seakan tidak lengkap tanpa kelibat kuih bulan atau tanglung yang selalunya digantung di kediaman masyarakat berbangsa Cina.

Bercakap mengenai kuih bulan, sebenarnya terdapat pelbagai jenis yang dijual di pasaran Malaysia dengan bermacam-macam perisa, warna dan bentuk. Ia sama saja seperti kuih raya – cuma yang membuatkan ia istimewa adalah saiznya yang lebih besar dan intinya yang pelbagai.

IKLAN

Bukan hanya masyarakat Cina saja yang tidak melepaskan peluang untuk membelinya, mereka yang tidak menyambutnya juga pasti ingin mencuba.

Namun bagi masyarakat Islam, korang kena pastikan dahulu sama ada kuih bulan yang dijual itu adalah Halal atau tidak. Ini kerana terdapat kuih bulan menggunakan bahan tidak Halal di sisi agama.

Terbaru, kek bulan Oreo ada dijual di Malaysia dan ia bukan sekadar biskut berperisa Oreo seperti kebiasaan.

IKLAN
Kuih Bulan Oreo Kini Boleh Didapati Di Pasaran Malaysia
Sumber: KL Foodie

Kuih bulan ini sudah lama berada di pasaran. Cuma ia tidak pernah memasuki Malaysia.

Bagi korang yang ingin mencuba kuih bulan Oreo ini, ia boleh didapati di aplikasi Shopee pada harga RM119 untuk empat biji kuih bulan berperisa Double Choco, Cappuccino, Strawberi dan Coklat Brownie dalam satu kotak khas.

IKLAN

Setiap kuih bulan itu berbentuk seperti biskut Orea tetapi di dalamnya terdapat warna berbeza mengikut perisanya.

Kuih Bulan Oreo Kini Boleh Didapati Di Pasaran Malaysia
Sumber: KL Foodie
Kuih Bulan Oreo Kini Boleh Didapati Di Pasaran Malaysia
Sumber: KL Foodie

Dengar cerita, ada komen-komen daripada beberapa pembeli luar negara yang menyifatkan kuih bulan ini terlalu manis.

Mungkin korang boleh mencubanya sendiri dan juga menghadiahkannya kepada rakan-rakan berbangsa Cina sempena Perayaan Kuih Bulan nanti. Soal halal atau tidak bagi pengguna Islam, kami tidak dapat memastikannya lagi. Eloklah sekiranya korang bertanyakan hal ini terlebih dahulu kepada seller mereka okay?

Sumber: (1)

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI