Zaman sekarang semua benda boleh dijadikan sumber perniagaan malah pelajar pun tidak terkecuali, yang penting rajin dan kreatif!

Pengayuh sayang dibasahkan, sampan takkan sampai ke seberang. Untuk membina perniagaan bukanlah satu perkara mudah. Hakikatnya, jika tidak mahu mencuba atau berani menempuh cabaran, belum pasti kejayaan akan dikecapi.

ARTIKEL BERKAITAN : Jual Perabot Terpakai Secara ‘Part Time’, Mahasiswi Jana Pendapatan RM100,000 Sebulan

Kreatif, Pelajar Buka Khidmat Cabut Uban Demi Cari Duit Sambilan
Gambar Hiasan

Tidak dinafikan tidak semua perniagaan mendatangkan pulangan lumayan, tetapi sedikit sebanyak mampu menjana pendapatan tambahan berbanding mengharapkan duit belanja tambahan daripada ibu dan ayah di kampung.

Khidmat Cabut Uban

Bijak dan kreatif gapai peluang yang ada, seorang mahasiswi dari sebuah kolej di negara jiran kita dilaporkan membuka perkhidmatan mencabut uban bagi mencari duit poket lebih, lapor Detik.com.

Difahamkan, dia mengambil upah setiap pelanggan dengan nilai 25,000 rupiah (RM 7) setiap satu jam.

“Saya mula membuka perniagaan mencabut uban dengan harga 25,000 rupiah (RM 7) sejam. Mak kata cuba cari duit tambahan sendiri,” katanya.

Jelas Zafira atau lebih mesra disapa Fira, 20, dia baru sahaja memulakan perkhidmatan itu sejak tiga hari lalu pada 4 Jun.

IKLAN

Susulan baru sahaja menjalankan perkhidmatan itu, mahasiswi terbabit menggunakan platform Instagram sebagai alternatif untuk mempromosikannya. Menerusi akaun Instagram @cabutuban_pontianak memaparkan hantaran berhubung perkhidmatan itu. Dia turut meminta bantuan dan sokongan warganet untuk mempromosikan perkhidmatan cabut uban tersebut.

Bahagi Masa Antara Belajar Dan Bekerja

Sebagai seorang pelajar, Zafira terpaksa membahagikan masa sebagai seorang mahasiswi dan bekerja sebagai tukang cabut uban. Sehubungan itu, perkhidmatan cabut uban hanya dibuka dari pukul 5 petang hingga 7 petang waktu tempatan selepas sesi pembelajaran di kolejnya tamat.

“Baru tiga hari sejak Ahad lalu saya menjalankan pekhidmatan ini sambil memohon bantuan netizen untuk promosikan,

“Setakat ini, Fira telah menerima tiga pelanggan. Namun, Fira hanya mengambil pelanggan selepas pulang dari kolej sahaja. Selepas kelas ni, Fira sudah ada tiga pelanggan yang menunggu,” jelas mahasiswa di sebuah kolej di Pontianak.

IKLAN

Tambahnya, dia lebih gemar untuk menjalankan perkhidmatan itu pada hujung minggu.

“Sebenarnya saya lebih suka untuk buka pada hujung minggu. Hari-hari lain pun boleh namun sekiranya mempunyai waktu terluang,” katanya.

Sering Cabut Uban Sejak Kecil

Menurut portal TribunHealth.com, Fira sudah terbiasa mencabut uban ibunya sejak dari bangku sekolah hingga sekarang. Dia memberitahu mula berfikir untuk menjalankan perkhidmatan tersebut setelah mendapat saranan daripada ibunya.

Kreatif, Pelajar Buka Khidmat Cabut Uban Demi Cari Duit Sambilan
Gambar Hiasan

Meskipun baru sahaja memulakannya, Zafira berharap perkhidmatan tersebut dapat membantunya untuk menampung kos pembiayaan pembelajaran dan keperluan harian. Dalam pada itu, kegigihan mahaisiwi itu dalam mencari duit tambahan nyata mendapat perhatian warganet.

IKLAN

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.

Cari kelebihan yang ada pada diri sendiri dan jangan pernah bandingkan kemampuan korang dengan orang lain. Paling penting, rajin dan selalu berusaha. Betul tak?

BACA LAGI : Rambut Uban? Girls, Jangan Ingat Usia Remaja Boleh Terlepas! Ini 7 Penyebab Utama Uban Tumbuh Pada Usia Muda

BACA LAGI : 5 Tip Bangsa Cina Bina Kekayaan, Salah Satunya Bantu Adik-Beradik

Sumber: Detik.com,TribunHealth.com 

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.