Bukan nak suruh korang tidak perlu fokus pada pelajaran, tapi sebenarnya jika betul-betul rajin dan berusaha, kejayaan pasti akan menyebelahi mereka. InsyaAllah!

Tak kira pelajar di universiti awam atau swasta, kalau korang bijak menggunakan masa lapang dengan melakukan pelbagai pekerjaan secara sambilan pasti tiada istilah ‘poket kering’.

Jual Perabot Terpakai Secara ‘Part Time’, Mahasiswi Jana Pendapatan RM100,000 Sebulan

Tambahan pula, hanya kuliah dalam talian sahaja sejak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), menyebabkan pelajar boleh mengambil peluang dengan masa yang ada diisi dengan kerja sambilan.

Viral baru-baru ini apabila mahasisiwi Universiti Teknologi Mara (UiTM) Puncak Alam, berjaya raih RM100,000 sebulan dengan menjual perabot terpakai. Hanya bermodalkan RM1,500 Arliya Munif memulakan perniagaan sejak 2017 kini mampu mencipta jualan mencecah ratusan ribu sebulan.

Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya.Begitulah peribahasa yang boleh disamakan dengan mahasiswi ini. Usahawan muda ini menuntut dalam jurusan Pentadbiran Perniagaan Keusahawanan memulakan perniagaan dengan membuka kedai di Jeniang, Kedah.

IKLAN

Jual Perabot Terpakai Secara ‘Part Time’, Mahasiswi Jana Pendapatan RM100,000 Sebulan

Menurut Arliya, idea membuat perniagaan perabot ini tercetus apabila melihat perabot lama yang masih elok dibuang oleh pemiliknya disebabkan oleh kerosakan kecil.

“Idea menjual perabot terpakai bermula apabila melihat perabot lama yang masih elok dibuang sehingga mengakibatkan pencemaran.

“Kadang-kadang perabot dibuang ini masih elok. Hanya perlu baiki sedikit sahaja dan ia nampak baharu semula malah ada yang kelihatan mewah,” kata pemilik kedai Perabot Terpakai Berkualiti Kedah kepada Sinar Harian.

IKLAN

Jualan perabot terpakai mendapat sambutan terutama kepada golongan B40 untuk melengkapi keperluan rumah mereka. Antara perabot yang dijual di kedai berkenaan ialah meja makan dan almari.

Jual Perabot Terpakai Secara ‘Part Time’, Mahasiswi Jana Pendapatan RM100,000 Sebulan

Beliau yang pada ketika itu sedang mengikuti pengajian diploma tidak menyangka bisnes diusahakan itu mendapat sambutan menggalakkan daripada masyarakat setempat.

IKLAN

Pembukaan kedai di Taman Lembah Bujang Saujana, Merbok didorong oleh jualan yang tinggi selepas beliau memasarkan perabot terpakai yang diambil dari Singapura.

Seiring dengan perkembangan perniagaan yang diusahakan itu, Arliya telah mempelbagaikan produk terpakai dijualnya seperti sofa, permaidani, tilam, peti ais dan televisyen.

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu.

Cari kelebihan yang ada pada diri sendiri dan jangan pernah bandingkan kemampuan korang dengan orang lain. Paling penting, rajin dan selalu berusaha. Betul tak?

Sumber: Sinar Harian

Ini baru lah gaya hidup remaja. REMAJA kini di seeNI.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI