Foto Via Pexels

Malaysia bukan sahaja terdiri daripada satu bangsa malah terdapat pelbagai bangsa. Antara yang mendominasi ialah bangsa Melayu, China dan India.

ARTIKEL BERKAITAN : Gadis Berbangsa Cina Dinobatkan Sebagai Miss Universe Canada 2022

Selaku rakyat Malaysia, seharusnya kita memupuk semagat toleransi yang tinggi dan menghapuskan sifat rasis di antara kaum. Selain, itu kita boleh mengambil atau berkongsi sesuatu yang baik bersama.

5 Tip Bangsa Cina Bina Kekayaan, Salah Satunya Bantu Adik-Beradik
Foto Via Utusan

Dan dalam artikel kali ini, kita akan berkongsi apakah sebenarnya kelebihan yang mereka miliki serta rahsia di sebalik faktor kejayaan dan kekayaan bangsa Cina ini.

Bagi menjawab persoalan tersebut, Adam Kelvin telah membuat satu perkongsian di Facebooknya berikut bagi membongkar misteri dan mendedahkan rahsia kekayaan masyarakat Cina di Malaysia kepada pengetahuan umum.

 

Rahsia orang Cina bina kekayaan

 

  1. Bantu Adik-Beradik

Dalam sesebuah keluarga Cina, jikalau anak sulung bergelar jutawan pastinya dia tidak lokek untuk berkongsi rahsia perniagaan lantas membangunkan perniagaan bersama-sama adik-beradiknya.

“Contoh paling dekat sepupu saya. Dia anak sulung dan berjaya buka kedai jual kereta mewah import. Kemudian, dia ajar adik-adiknya lagi 3 orang di bawah buat bisnes berkaitan kereta. Adik kedua buka kedai repair kereta, adik ketiga buka kedai servis aircond kereta dan yang bongsu buka kedai aksesori atau make up kereta.

“Dan hasilnya mereka semua kaya dan jutawan underground,” kata Adam.

Masyarakat Cina kongsinya selalu tidak sampai hati melihat adik-beradik sendiri susah kehidupannya sedangkan ada yang senang di antara mereka. Jadi, mereka akan bersama-sama belajar membina kekayaan.

“Senang adik-beradik, senang hati kami. Kami pegang prinsip; if you want go fast, go alone. If you want go far, go together.

 

IKLAN

 

  1. Harta Yang Ada Dikembangkan

Jikalau memiliki banyak harta atau mendapat durian runtuh, jarang sekali masyarakat Cina merancang untuk ‘mengikat wanita di sekeliling pinggang’ atau senang cerita, kahwin ramai. Seloroh Adam, ia hanya akan menambah beban apabila harta dibahagikan.

Apa yang mereka akan lakukan adalah membeli kediaman atau hartanah yang tidaklah bernilai terlalu mahal sebanya dua ke tiga buah sebagai satu bentuk pelaburan jangka masa panjang.

“Bina portfolio hartanah. Hartanah tu akan double up dua kali ganda dalam 10 tahun. Sebab tu jangan pelik ada family Cina walaupun sudah dewasa masih tinggal bersama parents. Duit lebihan tu mereka beli rumah dan bagi orang sewa. Atau lebih hebat lagi, tetiba dah ada sebuah pasar raya hasil pakat kumpul sesama keluarga.

“Kami jaranglah berebut harta. Selalunya kami berpakat untuk kembangkan harta yang ditinggalkan tu. Sama ada jual kemudian flip beli bangunan atau kedai untuk disewakan. Duit tu dibahagi sama rata,” katanya.

 

  1. Gembiralah Di Atas Kejayaan Orang Lain

Seperkara yang selalu kita sedari sewaktu sesebuah perniagaan masyarakat Cina dibuka, tentu kedai atau premis tersebut penuh dengan jambangan bunga yang merakamkan ucapan selamat maju jaya terhadap pemilik perniagaan.

Kata Adam, masyarakat Cina majoritinya gembira jika ada ahli keluarga atau rakan-rakan mereka yang berjaya dalam perniagaan.

Kejayaan itu bagi mereka menandakan ibu bapa pemilik tidak akan hidup susah. Si anak aka pemilik tadi boleh menolong adik-beradik lain dalam  soal tanggungan terhadap ibu bapa mereka.

IKLAN

Kata Adam, “Lagi senang untuk berpakat bantu keluarga dengan hasil yang dituai. Tak perlu nak dengki ke apa sebab kita sendiri menyaksikan betapa susahnya mereka nak bina sesebuah perniagaan.

“Memang ada je yang dengki. Tipulah kalau kata tak ada langsung kan. Tapi circle saya mostly tak ada nak dengki. Mereka even support beli produk atau guna servis kita. Trust tu dah ada dan lagi mereka sebarkan kepada kenalan yang ada,” tambahnya.

 

  1. Simpan Dahulu Baru Belanja

“Duit yang dapat kami akan simpan dalam unit trust, FD atau simpan je la dalam bank.

“Kalau nak beli apa-apa, kami akan tangguhkan keinginan tu sampai hujung bulan, bila ada lebihan, baru spend. Spend benda yang perlu dan benda kehendak tu sekali-sekala.

“Untung tau orang Melayu boleh simpan dalam ASB. Saya tengok ASB simpanan antara yang menguntungkan berbanding unit trust atau FD. So jangan lepaskan peluang untuk save dalam ASB,” nasihat Adam.

 

  1. Tidak Suka Berhutang

Akhir sekali, ‘rahsia’ yang dikongsikan oleh Adam adalah untuk tidak sesekali suka berhutang untuk membeli barangan berskala kecil seperti telefon pintar, peti ais, perabot dan sewaktu dengannya.

IKLAN

Masyarakat Cina katanya lebih gemar mengumpul duit dan menahan nafsu supaya dapat membeli sesuatu menggunakan wang tunai dengan mengelak cas bunga.

“Selalunya kami hutang pun benda besar seperti rumah dan kereta. Kereta pun selalunya kami cuba settle cepat-cepat supaya cash flow tak rabak for long term. Kan kalau buat full settlement akan dapat rebate.

“Lagi pula kereta susut nilai sangat cepat. Jadi tak berbaloi beli kereta mahal-mahal tapi tak cuba settle hutang secepat mungkin,” katanya. Itu juga adalah sebab utama mengapa kebanyakan masyarakat Cina menggemari jenama kenderaan Honda dan Toyata kerana nilainya yang mampu dimiliki tanpa memerlukan kos ‘maintenance’ yang terlalu tinggi.

“Ada je orang Cina beli kereta mewah. Tapi ada trick la untuk kurangkan income tax dan selalunya mereka cepat-cepat settle kan hutang kereta tu,” simpulnya.

5 Tip Bangsa Cina Bina Kekayaan, Salah Satunya Bantu Adik-Beradik

**

Mungkin tip-tip ini boleh dipraktikkan oleh semua bangsa di Malaysia terutamanya korang yang terlibat dengan bidang perniagaan. Semoga bermanfaat kepada semua

BACA : Jika Kita Suka Sedekah Kepada Adik-Beradik, Hidup Akan Lebih Kaya-Raya

Sumber: Adam Kelvin

Update terkini tentang isu semasa, dunia hiburan, kecantikan, fesyen dan gaya hidup? Ikuti telegram rasmi Remaja untuk lebih banyak info dan juga peraduan menarik.