Jika sebelum ini tular mengenai isu kemunculan Covid-19 yang diklasifikasikan sebagai jenis varian, strain dan mutasi di dalam serta luar negara.

Apa yang dibimbangkan oleh rakyat Malaysia telah pun terjadi.

Baru je kita bebas dari Perintah Kawalan Pergerakan (PKP 2.0), hari ini ketua Pengarah Kesihatan Malaysia, Tan Sri Dr. Noor Hisham Abdullah menerusi akaun Facebook rasminya memaklumkan bahawa KKM telah menemui dua kes pertama individu yang dijangkiti Varian Nigeria SARS-CoV-2, yang juga dikenali sebagai B1.525, di Malaysia.

Menurutnya, kedua-dua kes ini dikesan dari dua warganegara asing yang tiba dari Dubai, UAE.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut, ikuti perkongsiannya seperti berikut:

IKLAN

Untuk info, sikenali sebagai B.1.525, varian Nigeria pertama kali dikesan di United Kingdom dan Nigeria pada bulan Disember 2020. Varian Nigeria juga boleh menyebabkan peningkatan dalam kebolehjangkitan serta kemungkinan penurunan tindak balas imun.

Hal ini menyebabkan rakyat Malaysia berasa gelisah dan resah, dengan kemunculan virus dalam kelas yang baharu ini. Tak kurang juga yang meluahkan rasa penat ikut SOP.

IKLAN

KP Kesihatan Dedah Dua Kes Pertama Varian B1.525 Di Malaysia, Ini Respon Netizen

Info tentang varian

Varian

IKLAN

Terma varian digambarkan apabila suatu bentuk berubah menjadi bentuk lain dari yang asal, seperti contoh jika kereta normal memiliki empat roda iaitu dua roda dibahagian depan dan dua roda lagi dibahagian belakang.

Manakala kalau varian pula boleh dilihat apabila satu roda berada didepan, dua roda ditengah dan satu roda dibelakang kereta.

KP Kesihatan Dedah Dua Kes Pertama Varian B1.525 Di Malaysia, Ini Respon Netizen
Foto – Science Focus

Diharap orang ramai tidak panik dan yakin dengan pengendalian pihak Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menangani virus kelas baru ini.

Sumber: Noor Hisham Abdullah